google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

29 november 2013

Fosfor

Fosfor i maten kan, enligt en studie, leda till död i förtid skriver man i en artikel i SvD idag. Och det gäller framför allt frusen färdigmat, torra pulvermixer, processade charkvaror och kolsyrad läsk där det finns tillsatser med fosfat.

Dock råder det, som vanligt, delade meningar och Livsmedelsverket ställer sig skeptisk till studien. Livsmedelsverket ser det inte som oroande trots att svenskarnas medelintag idag är dubbelt så högt gentemot deras egna rekommendationer på 600 mg/dag.

I en chatt på SvD idag, säger man att EU har planerat en översyn av tillsatser med fosfat men den ska vara klar först i december 2018! Wow, vi hinner få i oss en hel del fosfor fram till dess.

Hur ska man då man då undvika fosfor? Enklast vore ju om man med mobilen kunde lägga in alla dessa E-nummer som man vill undvika och sedan scanna av innehållsförteckningen på varan för att se om det finns med eller inte. Hur som, det verkar ju generellt gälla mycket av den mat som man ändå ska undvika, dvs onyttig industriprocessad mat samt billiga produkter som man kan ha en evighet utan att de ruttnar eller möglar..... Och som alltid, undvik halvfabrikat, använd bra råvaror och laga från grunden (...och där behövde vi ytterligare några timmar på dygnet..).

Här är de E-nummer man ska leta efter i innehållsförteckningen för att undvika fosfor:

E338 Fosforsyra
E339 Natriumfosfater
E340 Kaliumfosfater
E341 Kalciumfosfater
E343 Magnesiumfosfater
E442 Ammoniumfosfatider
E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
E451 Natrium- och kaliumtrifosfater
E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater
Källa: Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: