google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

28 december 2013

Sockerskatt?

Dags att skatta bort sockret säger Daniel Swedin i en krönika i Aftonbladet, och menar att det skulle minska sockerkonsumtionen och övervikt hos befolkningen och då framför allt barn. Jag tror tyvärr inte att det är så enkelt. Höjd skatt på socker, godis och läsk skulle kanske göra att vi tänker en gång extra innan vi väljer produkten och ge oss riktlinjer för vad som bör undvikas.

Men det handlar även om att sätta gränser och att själv ta ansvar för sina barn. Läsk, chips, godis, kakor en dag i veckan och vid speciella tillfällen kan ju vara en grundregel. Enligt studier riskerar barn som är överviktiga när de är sju år att bli överviktiga eller feta i tonåren. Övervikt hos tonåringar är svårare att bota, vilket innebär att fetman sitter i även i vuxen ålder och därmed kan leda till kroniska sjukdomar. Här kan vi, genom att sätta lite gränser för våra barn (så länge det är möjligt), göra ett aktivt val för att lägga grunden till våra barns hälsa. De kommer tacka oss en dag.

Istället bör det göras något åt alla produkter innehållande dolt socker. På dessa produkter kan man gärna höja skatten samtidigt som man sänker momsen/priset på frukt och grönt. Tydlig, enkel och informativ innehållsförteckning som alla förstår, borde vara ett krav. För återigen, alla besitter inte kunskapen för att göra hälsosamma val i affären. Många tror fortfarande att det är helt ok att ge sina barn fruktyoghurt och Start (müsli) till frukost.

Inga kommentarer: