google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

5 december 2013

Svensk sjukvård sämst i norden

Enligt en undersökning gjord av Health Consumer Powerhouse är svensk sjukvård sämst i Norden skriver man i en artikel i DN. Sverige har halkat ner 5 placeringar, från plats 6 till 11, jämfört med föregående år. Den största orsaken till att Sverige fått sämre placering är de långa väntetiderna innan patienten får vård och då framför allt inom cancervården.

Det är 48 olika indikatorer som vägs in i undersökningen vilka bland annat är väntetider, patientinformation, behandlingsresultat och tillgång till läkemedel.

Kanske kan den nya etiska plattformen som ska vara klar under första kvartalet 2014vilken DN skrev om för ett tag sedan, kan hjälpa den svenska sjukvården på fötter igen? Förtroendet för offentlig vård och omsorg har minskat och plattformen har som syfte att säkra kvaliteten inom välfärden. Detta genom att säkerställa insyn och hög kvalitet i offentligt finansierad vård och omsorg. Den kommer dock omfatta både de som beställer vård och omsorg (kommuner och landsting) samt de som utför insatserna, vilket innebär offentliga och privata utförare. Plattformen kommer ha betydelse för alla som är berörda av vård och omsorg dvs patienter, brukare, anställda, utförare samt anhöriga. När man ansluter sig till plattformen förbinder man sig att ge allmänheten en insyn i verksamheten så att man kan jämföra kvalitet samt se att resurser (skattepengar bl a) används på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. Det är frivilligt att ansluta sig till plattformen, vilket antagligen kommer leda till att oseriösa aktörer sållas ut så sakteliga. Man avslutar artikeln med: "Med fokus på kvalitet har Sverige unika möjligheter att erbjuda världen bästa vård och omsorg".

Svensk sjukvård ligger alltså på plats elva på Europalistan innehållande 35 länder. Bäst sjukvård i Europa har Nederländerna och Schweiz. Då får vi se hur det ser ut nästa år, efter att den etiska plattformen införts.

Inga kommentarer: