google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

31 januari 2014

Skillnad på fett och fett, badrumsvågen säger inget

Fettinlagring i levern hos två patienter. Bilderna till
vänster är anatomiskt visande magnetkamerabilder
medan bilderna till höger är framräknade fettprocentbilder
av samma patienter. Skalan till höger anger fettinnehåll
i procent. Bilderna visar tydligt att den övre patienten
har mer fett i sin lever än den nedre.

Snart kan vi, enligt Aktuellt om Vetenskap och hälsa, få reda på svaren om hur våra matvanor påverkar kroppens fettdepåer, vart fettet lagras, hur mängden växer och vilken sorts fett det är. Med avancerad bildteknik kan det bli möjligt att få en detaljerad bild av vad som händer i kroppen vid fetma och övervikt. Det är Lunds universitet som presenterar en ny mätteknik som ska underlätta vid forskning och diagnosticering av sjukdomar med koppling till fetma.

Man menar att badrumsvågen säger inte tillräckligt om vilka riskerna för följdsjukdomar är vid fetma, om man inte vet vilken typ av fett det är och vart i kroppen den är lagrad. Fett som är inlagrat i organ som t. ex. lever och hjärta anses farligare än underhudsfett när det gäller risken för att utveckla hjärt-kärlkomplikationer och andra följdsjukdomar.

Det är inte bara fetman som ökar, utan även tekniken och forskningen som ska hjälpa oss på rätt köl igen, vilket ju är bra. Eller så lägger vi fokus på stödjande miljöer i samhället som främjar goda matvanor, så undviker vi att hamna här.

Inga kommentarer: