google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

4 februari 2014

Socker, socker, socker

Idag skriver man i både Dagens Medicin, DN och Svd om en ny studie som publicerats i Jama Internal Medicine. I studien ser man en tydlig koppling mellan ökat intag av tillsatt socker (alltså inte det som finns naturligt i tex frukt) och risken för förtidig död i hjärt-kärlsjukdomar. Det finns dock några svagheter med studien som bl a att den är av observationstyp och att man därmed inte kunnat fastslå några orsakssamband, samt att deltagarnas konsumtion av tillsatt socker bara uppskattades vid en tidpunkt och konsumtionen kan därmed ha förändrats under uppföljningstiden (14,6 år). Hur som, de individer som fick mer än 25% av sitt totala energiintag från tillsatt socker hade 175% ökad risk att ha dött i hjärt-kärlsjukdom jämfört med de som fick mindre än 10% av sin energi från tillsatt socker.

Svenskar får idag i sig ca 10% tillsatt socker genom sitt energiintag och enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna bör inte tillsatt socker utgöra mer än 8% för att undvika risken för hjärt-kärlsjukdomar.

I samband med detta publicerar DN idag en artikel undertecknad av 10 läkare som anser att det är dags att momsbefria mat som är nyttig för att främja folkhälsan.

Att sänka skatt eller momsbefria nyttig mat istället för att höja skatt på onyttig mat skrev jag själv om i tidigare inlägg. Frågan är bara vem som avgör vad som är nyttigt och inte, om det tvistar ju de lärde. Dessutom får vi ju nya rön varje dag angående förändringar om vad som anses som nyttigt och inte. Dolt socker kan vara svårt att undvika för den som inte besitter kunskaper i näringslära. Men att tillsatt socker, godis, kakor, läsk, glass etc inte är bra, kan den enskilde individen (oavsett socioekonomisk status) ta till sig och förstå och därmed undvika. Precis som alla förstår och vet att tobak inte är bra. Någonstans måste nog den enskilde individen, i den mån det går, faktiskt ta lite eget ansvar. Men kan samhället, på något sätt, hjälpa till att främja goda matvanor så är ju det ett steg i rätt riktning!

Inga kommentarer: