google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

2 februari 2015

Godisstopp?

I en artikeln i SvD häromdagen belyser några allmänläkare vikten av att fokus i frågan om fetmaepidemin borde flyttas från den enskilde individen till samhället. Jag misstänker att många reagerar på det och tycker att det är var och ens ansvar vad man stoppar i sig och att man därmed får ta konsekvenserna för det. Nåväl, så kan det ju vara, till en viss gräns. Problemet nu är ju att det påverkar hela samhället. Alla följdsjukdomar som kommer med fetma kostar samhället en hel del. Antalet livsstilsmottagningar ökar, det är inte gratis. Antal magsäcksoperationer ökar, inte heller gratis.

Varför? ska det vara så svårt att förstå innebörden av förebyggande folkhälsoarbete? Det ÄR skrämmande att varannan svensk, enligt Folkhälsomyndigheten, nu är överviktig eller fet. Lika skrämmande är det att vi istället för att förebygga problemet, försöker hitta lösningar för att tex börja operera överviktiga barn. Visst borde varje enskild individ ta sitt ansvar, men när det inte fungerar kanske samhället ändå måste rycka in. Läkarna i artikeln som belyser vikten av förebyggande folkhälsoarbete inger hopp om framtiden, hoppas fler hänger på.

Och heja alla handlare som återinför de små godispåsarna!

Frida Boisen lobbar för #godisstopp i februari för att helt enkelt göra något. Vilket ju är jättebra! Själv vet jag inte riktigt vad jag tycker om ordet och begreppet "godisstopp". Finns det inte en risk att det får motsatt effekt? Vad händer när februari har gått. Finns det inte en risk att alla börjar frossa extra mycket då efter ett långt uppehåll? Själv skulle jag nog förespråka ett sunt förhållningssätt till godis rakt igenom. Det är ju ändå förhållningssättet till godiset man vill komma åt och som sitter kvar resten av livet.

Vi kör en dag i veckan och 70 gram. Det låter väldigt pretto, jag vet. Vi har alltid kört med 10 bitar, tills för några helger sedan när vi började ledsna på diskussionerna om ifall en ovanligt stor bit motsvarade två eller tre normalstora bitar. Och vad är normalstora bitar? Vi tog fram hushållsvågen och bestämde att påsen får innehålla 70 gram. Det roliga är, att momentet att väga godisbitar nästan har blivit större än själva godisätandet.

När jag försökte förklara för min dotter om dilemmat med godis och socker, vad det gör med kroppen och varför en del har godisstopp, svarade hon: "Men varför GÖR man godis då? Kan vi inte gå till kungen och säga det?"

Inga kommentarer: