
Svenskar får idag i sig ca 10% tillsatt socker genom sitt energiintag och enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna bör inte tillsatt socker utgöra mer än 8% för att undvika risken för hjärt-kärlsjukdomar.
I samband med detta publicerar DN idag en artikel undertecknad av 10 läkare som anser att det är dags att momsbefria mat som är nyttig för att främja folkhälsan.
Att sänka skatt eller momsbefria nyttig mat istället för att höja skatt på onyttig mat skrev jag själv om i tidigare inlägg. Frågan är bara vem som avgör vad som är nyttigt och inte, om det tvistar ju de lärde. Dessutom får vi ju nya rön varje dag angående förändringar om vad som anses som nyttigt och inte. Dolt socker kan vara svårt att undvika för den som inte besitter kunskaper i näringslära. Men att tillsatt socker, godis, kakor, läsk, glass etc inte är bra, kan den enskilde individen (oavsett socioekonomisk status) ta till sig och förstå och därmed undvika. Precis som alla förstår och vet att tobak inte är bra. Någonstans måste nog den enskilde individen, i den mån det går, faktiskt ta lite eget ansvar. Men kan samhället, på något sätt, hjälpa till att främja goda matvanor så är ju det ett steg i rätt riktning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar