google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

27 november 2013

E-cigg

Det har talats en del om e-cigaretter eller el-cigaretter den sista tiden och om hur användandet kryper ner i åldrarna. Elektroniska cigaretter marknadsförs som det "sunda alternativet" till rökning och visst, för redan inbitna rökare kan det vara ett bättre alternativ. Enligt Psykologer mot tobak finns det dock inga vetenskapliga belägg för att e-cigg underlättar vid rökavvänjning.

E-ciggen, som erbjuds i diverse olika smaker, har nu börjat attrahera yngre ickerökare. I ett inslag i Svt berättar man om den nya flugan bland unga och hur det är populärt att byta smaker med varandra.

Problemet är att rökning handlar om beteende och vanemönster. Och även om de unga börjar med e-cigg utan nikotin, skapar man ett vanemönster, vilket kan göra det enkelt att ta nästa steg och byta till vanliga cigaretter.

Läkemedelsverket har bedömt att e-cigg med nikotin ska klassas som läkemedel, vilket innebär att försäljning inte är tillåten utan godkännande, dock har beslutet överklagats och försäljning pågår för fullt.

Det som används som läkemedel för att sluta röka för redan inbitna rökare kan vara en början till rökning för många unga. Ganska oroväckande.1 kommentar:

Ed Devin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.