google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

25 november 2013

Söta med Stevia och Sukrin

Steviosa
När man nu ska börja baka inför jul, kan det vara intressant med ett alternativt sötningsmedel till vanligt socker. Stevia är en växt med ursprung i Sydamerika vars blad man använder till att göra sötningsmedel. Ur bladen utvinns det söta ämnet steviolglykosider som är godkänt som livsmedelstillsats (E960). Själva växten i sig, som färsk eller torkad, är dock inte godkänd av EU som livsmedel. Dvs. man får inte sälja

Om Stevia är naturligt eller ej, bra eller dåligt, tvistar de lärde. Livsmedelsverket menar (i en artikel i DN) att det genomgår processer som innebär att det inte längre är "naturligt". Medan andra menar att vanligt socker också genomgår liknande processer, men detta har Livsmedelsverket inte några invändningar mot.

Hur som, jag anser att det är ett bra alternativ om man känner att man vill ha ett avbrott från vanligt socker ett tag. Framför allt är det bra för diabetiker, då det inte påverkar blodsockret som vanligt socker gör.

Sukrin är ett annat bra sötningsalternativ som inte påverkar blodsockret på samma sätt som vanligt socker.





Inga kommentarer: