google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

30 december 2013

Apropå goda vanor


Idag blev det en kvällsrunda på 1,7 km för döttrarna då de klättrade på både väggar och varandra. När det är paus från förskola och andra idrottsaktiviteter blir det ganska påtagligt hur viktigt det är för barn att röra på sig, både för humör och rastlöshet. De tyckte att det var väldigt kul att gå ut och springa en sväng med mamma. Framför allt, det glittrade ju så vackert på gatan (av frosten)!

Enligt internationella riktlinjer från 2011 WHO bör alla vuxna 18 år och uppåt utföra, sammanlagt, minst 150 minuter fysisk aktivitet per vecka. För barn och unga 5-17 år är det minst 60 minuter per dag som gäller.

Fysisk aktivitet minskar risken för:

- förtida död, oavsett orsak
- hjärtkärlsjukdom
- metabola sjukdomar som diabetes typ 2, fetma
- cancer, tex tjocktarms- och bröstcancer
- fall och benbrott (höftfraktur)
- psykisk hälsa som tex demens och depression

Och med fysisk aktivitet menas all typ av muskelarbete som leder till rörelse och ger ökad ämnesomsättning. Det kan vara allt från vardagsaktiviteter, transport till fots eller med cykel, friluftsliv, lek, dans, fysisk belastning i arbetet till motion och fysisk träning. Välj själv det som känns kul och stimulerande.

För ett tag sedan skrev SvD om studier som visar att barn idag rör sig, totalt sett, mindre än tidigare. Och det är den spontana aktiva leken som minskat. De tillåts titta på TV/dator/surfplatta allt oftare och längre. Vi skjutsar barn till skolan, mycket för att dagens samhälle inte är lika tryggt. Vi kan inte påverka alla yttre faktorer, men vi kan göra en hel del individuella val. Och vill vi att våra barn ska röra på sig, måste vi som anhöriga också göra det. Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör. Precis som vi har rutiner för tandborstning varje dag, bör vi ha rutiner för vardagsmotion menar Örjan Ekblom, idrottsforskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Undvik långvarigt stillasittande - och som alltid - all fysisk aktivitet är bättre än ingen alls!

Inga kommentarer: