google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

16 december 2013

Rödbetor för bättre prestation

Rödbetsjuice innan träningen
På TV4:s nyhetsmorgon tog man idag upp, det många redan vet, men vilket är en liten påminnelse. Rödbetor och andra nitratrika grönsaker, som t ex spenat, mangold och ruccola har en positiv inverkan på blodtrycket och våra muskler. Det finns ca 17 olika studier som indikerar att nitratet sänker blodtrycket och även förbättrar uthålligheten vid träning. Det som händer i kroppen är att nitratet omvandlas redan i munhålan till nitrit och därefter till kväveoxid (NO) som minskar syreförbrukningen och vidgar blodkärlen.

Vad gäller förbättrad prestation så är det främst vid uthållighetssporter som  långdistanslöpning, längdskidåkning osv. som man sett bäst resultat.

Har man svårt att knapra i sig tillräckligt mycket av nitratrika grönsaker kan man dricka ödbetsjuice. Dock ska man akta sig för att dricka för mycket då det kan ge en illamående känsla. 2-3 dl per dag är rekommendationen.


För övrigt rekommenderar "Doktorerna" hos Malou kompressionskläder vid träning, vilket Svt:s Plus dissade förra veckan. Så gemene man får nog avgöra själv om det fungerar eller ej.

Inga kommentarer: