google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

24 januari 2014

D-vitamin igår, D-vitamin idag

D-vitamin hos Bodystore
Häromdagen skrev DN om vilka positiva effekter solljus och D-vitaminproduktion har på blodtryck.

Idag skriver man om en ny studie som säger att det är onödigt att äta extra D-vitamin. I studien har man kommit fram till att D-vitamintillskott har liten eller ingen effekt för att förhindra hjärtattacker, slaganfall, cancer eller benfraktur. Man har dock inte undersökt kopplingen till depression. Man menar att D-vitaminbrist snarare är symptom på dålig hälsa, inte en orsak till det.

Hur ska man som "vanlig" människa förhålla sig till alla olika rön som ändrar sig från ena dagen till den andra. Sunt förnuft är bra, men det kanske inte alltid räcker. Många blir osäkra och oroliga och i ett fall som detta funderar många över om man ska fortsätta med sina tillskott av D-vitamin eller inte?

Jag skulle säga: upplever man att det känns bra med extra D-vitamin, fortsätt ät dem tills nästa studie kommer som säger att D-vitamin är farligt, då kan man på nytt överväga beslutet (en gnutta ironi...). Tycker man det känns olustigt med kosttillskott men tror på D-vitaminets positiva hälsoeffekter (som publicerats i tidigare studier)? Ät mycket mat som har rikt D-vitamininnehåll som t ex fet fisk (lax, sill, makrill), ägg, kött, D-vitaminberikade produkter som mager mjölk och margarin. Håller man en normal kosthållning ska man alltså inte behöva tillskott av extra D-vitamin.

Ämnet för min C-uppsats börjar så sakteliga ta form.....hur påverkas folkhälsan av medias (inkl. bloggare som jag själv) hälsohets? ;-)

Inga kommentarer: