google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

14 januari 2014

En brödskiva, 1-2 sockerbitar

Here we go again.....många fullkornsbröd är rena sockerfällan skriver man i Göteborgsposten idag. Pågens Lingongrova innehåller t ex 9% socker och värst var Carlssons Fyrkant från Skogaholm som ligger på 13% socker. Vad innebär då detta? Jo, att en brödskiva motsvarar ca 1-2 sockerbitar. Det vill säga, en hel del tomma kalorier, vilket kan vara bra att tänka på om man försöker gå ner i vikt.

Har man svårt att hålla sig ifrån brödet bör man hålla sig till nyckelhålsmärkta produkter. Även om dessa oxå innehåller en del socker ibland, så kan man se det som en riktlinje. Utöver det ska brödet ha hög fiberhalt, mycket fullkorn och vara osötat.

Som jag skrev i tidigare inlägg så luras många av texten på förpackningen. Står det "fullkorn", "hälsosamt" och "nyttigt" så tror många att det är det. VÄND på förpackningen och kolla innehållsförteckningen, det är det enda man kan göra för att få reda på om det verkligen är nyttigt eller om det endast är falsk marknadsföring.

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol för nyttiga produkter. Följande gäller för nyckelhålsmärkning av mjukt bröd:

- Max 5% socker
- Max 7% fett
- Max 0,5% natrium (1,25% salt)
- Minst 25% fullkorn
- Minst 5% kostfiber

Ska man välja knäckebröd istället? Det råder delade meningar om det. Men som regel går det två knäckebröd på en skiva mjukt bröd, om man väljer nyckehålsmärkt knäckebröd vill säga.


Inga kommentarer: