google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

23 januari 2014

Ge inte pengar till musikanter

Idag på tunnelbanan hade tågföraren ett meddelande till alla resenärer, som gav mig blandade känslor, och det löd så här:

"Håll koll på era väskor och vänligen ge inte pengar till musikanter på tåget. Dels stör det säkerheten, men sedan finns även Socialförvaltningen som tar hand om "dem". Om de är här lagligt vill säga".

Får man ge pengar till de som befinner sig lagligt i Sverige och spelar musik på tunnelbanan då? Om ja - ska jag då fråga musikanten nästa gång innan jag ger en slant. Hej! befinner du dig lagligt i Sverige? Nähä, näe men då tar jag tillbaka pengarna...sorry.

Har tågföraren rätt att meddela något sådant i högtalarna? Enligt DN:s tidigare artikelserie där de granskar tiggeriet i Stockholm har hen inte det. Enligt svensk lag är det inte förbjudet att tigga.

Förbud mot tiggeri är en känsloladdad fråga som leder till många olika åsikter. Många känner skuld och dåligt samvete och därmed tvingade att lämna en slant till en tiggare, det är inte heller ok. Men istället för att lägga fokus på debatten om en lagstiftning mot tiggeri, kanske man skulle fundera lite på hur man kan hjälpa människor, som tvingas till tiggeri, på fötter? I folkhälsovetenskap läser vi mycket om vikten av delaktighet i samhället för att kunna ha en god hälsa. Att tvingas till tiggeri är inte att känna sig delaktig och jag tror inte att någon gör det av fri vilja, utan snarare för att överleva. Så jäkla kul är det inte att tigga pengar i ett kyligt Sverige......

Det handlar om utsatta människor som behöver stöd och många utnyttjas troligtvis till att tigga åt andra. Musikanterna bjuder i alla fall på lite musik och glädje. Hur många kronor får de i sin mugg per dag tro?

Regeringens nationella mål för folkhälsan är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen.

Inga kommentarer: