google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

21 januari 2014

Solljus sänker blodtryck

D-vitamin, 2 för 1 hos Bodystore
D-vitamin är konstaterat bra för mycket och nu har man även sett indikationer på att exponering av hud i solljus har en sänkande effekt på blodtrycket. Enligt DN lider ca 1,8 miljoner svenskar idag av högt blodtryck.

I en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Investigative Dermatology visar nya rön på att man kan sänka blodtrycket bara genom att vistas i solen. Att solljus ger D-vitaminproduktion, tror man är en betydande faktor.

Som alltid, vid nya rön, börjar man fundera på vad som tidigare sagts. Och snart är det vår och vi kommer bombarderas med artiklar som varnar för sol och UVA-strålning som kan leda till hudcancer. Enligt Cancerfonden behövs det dock mycket sparsam exponering i direkt solljus för att vi ska få en god D-vitaminomsättning vilket, för ljushyade personer, innebär ca 10-15 min. med sol i ansikte och på armar en sommardag.

Forskarna bakom studien tycker dock att man nu bör omvärdera risker och fördelar med solljus i folkhälsorådgivningen, men exakt hur är ännu oklart.

För personer med högt blodtryck handlar det annars oftast om att ändra sina kostvanor, sluta röka (om man är rökare), se över alkoholvanor, samt att motionera och med fördel nu då utomhus.

Inga kommentarer: