google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

17 januari 2014

Den söta debatten

Både Kostdoktorn och Livsmedelsverket har tyckt till i SvD angående Ennarts blogginlägg om det nya "värstingsockret" HFCS (High fructose corn syrup), som anses vara anledningen till den amerikanska fetmaepidemin. HFCS är framställt av majs och vete och skiljer sig från vanligt socker genom att det tas upp ännu snabbare i kroppen.

HFCS är mycket billigare att använda, bland annat för att det är åtta (!) gånger sötare än vanligt socker och dels för att produktionskostnaderna i USA hålls nere av stora federala jordbrukssubventioner. Tänk, återigen är pengar viktigare än folkhälsan. Frågan är vilka samhällskostnader det kommer att leda till i längden, förmodligen enorma på grund av alla sjukdomar det leder till.

Sockerdebatten fortsätter och är hetare än någonsin, förhoppningsvis leder det till något positivt. För fetma, på grund av bland annat dolt socker i livsmedel, är redan idag ett av våra största folkhälsoproblem.


Summan av kardemumman - socker, i alla format, är ohälsosamt.

Alternativ om man nu gärna vill söta med något? Stevia triggar väl igång sötsuget, som alla sötningsmedel
men höjer hur som inte blodsockernivån, vilket är positivt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Märkligt med en bild på produkten Sötin som till 100% består av erythritol, och sedan texten: Söta med Stevia.

Jenny Sundqvist sa...

Tack för att du uppmärksammade det, jag hade länkat till fel bild :-/

/Jenny :-)