google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

6 februari 2014

Ansvarar vi själva för vår egen hälsa?

Grönsaker är nyttigt va?
Den är bra och klarsynt Anna Maria Carazza Bildts replikering på gårdagens artikel i DN om att momsbefria mat som är bra för folkhälsan. Hon ifrågasätter, som jag själv påpekade i gårdagens inlägg, vem som avgör vad som är nyttigt eller inte och därmed vem som ska bestämma vilka produkter som eventuellt ska momsbefrias eller beskattas.

Hon avslutar med "Människor är ansvariga för sin egen hälsa och livsstil", och där instämmer jag helt. Men det finns människor och folkgrupper som behöver lite stöd på vägen, varför jag menar att man borde satsa mer på stödjande miljöer för att främja goda matvanor. Många har ambitionen att göra ett medvetet val men luras av någon klyschig slogan om en hälsosam produkt. Måhända innehåller produkten 65% fibrer som det står, men den innehåller även en stor mängd tillsatt socker, men det står på baksidan. Och för att kunna tyda allt som står på baksidan är det bra om man har en utbildning i kost- och näringslära. Det är inte lätt för gemene man idag att göra ett medvetet val, hur stor ambitionen än må vara. Våra vardagliga kostkunskaper hänger inte med den snabba utvecklingen av tillsatser och E-ämnen. Detta innebär att man måste arbeta ännu hårdare för att förtydliga innehållsförteckningar samt omformulera produkter och ha striktare regler vad gäller innehåll av socker, salt och farligt fett. Och vilka kostråd ska man följa? Det kommer ju nya var och varannan dag.

Att följa Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning har varit en rekommendation för att välja hälsosamma produkter. Nu är dock reglerna för nyckelhålsmärkning under konstruktion då man på Livsmedelsverket lyssnat till kostdebatten och insett att man måste ha strängare regler för nyckelhålsmärkning. För att få använda märkningen ska produkterna innehålla mindre salt och socker samt mer fibrer. Detta är positivt, men gör oss såklart osäkra på om Livsmedelsverkets råd är tillförlitliga.

Men att godis, chips, glass och kakor inte är nyttigt, det förstår nog alla, och därmed har man möjlighet att göra ett medvetet val som räcker ganska långt.

Ta med den här på nästa shoppingtur: E-nummernyckeln - godkända tillsatser :-/

Inga kommentarer: