google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

6 februari 2014

Tarmcancerscreening

Varje år drabbas ca 6000 svenskar av tjock- eller ändtarmscancer och fler än 40% avlider på grund av sjukdomen. Upptäcker man dock cancern i tid kan man ha 90% chans till överlevnad varför ett screeningprogram, där befolkningen bjuds in till kontroller, skulle vara av stor vikt. Enligt Socialstyrelsen skulle man med ett screeningprogram, vilket både WHO och EU rekommenderar, kunna rädda runt 300 människors liv varje år i Sverige.

I Sverige har nu nästan alla landsting gått samman för att genomföra en viktig studie där två olika metoder att hitta tarmcancer ska utvärderas, för att sedan implementeras i ett screeningprogram. Totalt 200 000 personer kommer att delta i studien och man har nu i februari börjat bjuda in 58-61-åringar i Skåne och Värmland.

Screening är ett omdebatterat ämne, med både för- och nackdelar och det involverar många etiska frågeställningar. Men idag har varje enskild individ rätt att själv välja.

Vi håller tummarna för att studien kommer utveckla ett givande screeningprogram som sedan kommer att rädda många liv framöver. Och framför allt, att alla människor förstår vilken förmån det är att få bli kallad till screening.

Gå när du blir kallad!

Inga kommentarer: