google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

28 februari 2014

När "kokslov" blev sportlov



Är det sportlov så är det! Idag blev det ett varv runt sjön med tjejerna, närmare bestämt 6,5 km. Jag till fots och de på cykel. Bra jobbat för en 5,5- och 7-åring tycker jag.

Och så tydligt det blir att det är viktigt med utmanande miljöer för barn för att väcka lust och nyfikenhet till liv. Första sträckan på "vanlig" väg var väl ok, men så fort man kom in i skogen blev det en väldig fart. Stigar, grus, broar, uppför och nedför. Ju mer utmanande och spännande miljön är, desto roligare blir det och desto mer orkar de. Ser man världens längsta trappa, vill man såklart bestiga den, som barn, som mamma är det bara att hänga på de 105 trappstegen upp och lika många ner (ja, vi räknade dem såklart).

Och "sportlov" uppkom, enligt en artikel i DN, delvis under kalla krigsvintern år 1941 när bränslebristen var ett faktum, uppvärmningskostnaderna behövde dras ned och skolorna stängdes. Skollovet blev i folkmun först "kokslovet" på grund av ransonering av koks och stenkol. Idrotts- och friluftsstyrelsen tog på sig uppdraget att planera program för att locka den lovlediga skolungdomen. Vidare visade det sig att "bränslelovet" och dess utomhusaktiviteter ledde till att barnen höll sig friskare resten av terminen, delvis för att man stängde skolan under tiden på året då många fick infektioner och därmed motverkade smittspridning. Skolhälsovården, som blandar sig i debatten runt 1950-talet, hävdade därmed medicinska skäl till att barnen skulle vara lediga under en period under februari eller mars.

Fjällresor som anordnades redan innan krigstiden, bränslebristen samt de hygieniska skälen är alltså det som slår fast behovet av ett sportlov under 50-talet.

Vi får dock hoppas att gemene man sportar lite mer än en vecka per år ;-)

                      

Inga kommentarer: