google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

14 mars 2014

Bo på landet för att undvika övervikt?

Enligt en artikel i bl a SvD och GP idag har brittiska forskare, i en studie, sett att ju mer omgivna vi är av snabb- och hämtmatsställen, desto mer övervikt. Ju fler snabbmatsställen i din omedelbara närhet dvs. både på på väg till och från arbete samt nära hem och arbete nästan fördubblar risken för övervikt. Ju fler ställen i din närhet, desto mer äter du och desto mer överviktig blir du, enligt forskarna.

I studien ingick 10 452 vuxna britter som fick svara på frågor om bland annat matvanor, därefter kartlades antal hämtmatsrestauranger i närheten av varje enskild person.

Studien bevisar inte direkt att många hämtmatsrestauranger orsakar fetma, men man ser att miljön till och från arbete samt runt arbete och hem har en påverkan.

Bra är alltså att både arbeta och bo på landet för där är det ju oftast lite glesare mellan ställena ;-)

Sedan ska man inte dra alla hämtmatsrestauranter över en kam, anser jag, det börjar faktiskt ploppa upp en hel del ställen med nyttiga alternativ. Och kan de redogöra för vad som finns i hämtmaten så man vet vad man stoppar i sig så är det ju en klar fördel.

Läs studien här: Associations between exposure to takeaway food outlets, takeaway food consumption, and body weight in Cambridgeshire, UK: population based, cross sectional study

Inga kommentarer: