google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

3 april 2014

Auktoritära föräldrar, överviktiga barn

Enligt en artikel i DN och Expressen har man i en Kanadensisk studie sett att strängt föräldraskap kan leda till övervikt hos barn. Studien presenterades vid ett seminarium igår med arrangören American Heart Association, Föräldrar till 40 000 kanadensiska barn fick frågan hur de utövar sitt föräldraskap samt vilken längd och vikt deras barn hade. Det visade sig att bland barn i åldern 6-11 år, som hade stränga föräldrar vilka ställde höga krav, använde sig av straffmetoder och var mindre omhändertagande samt var dåliga på att ge emotionell respons, ökade fetman med 37%.

Detta innebär naturligtvis inte att vi ska låta barnen styra och äta vad de vill när de vill. Det är en svår balansgång. Man ska inte vara för auktoritär för desto mer man förbjuder desto mer åtråvärt blir det. Men samtidigt måste man sätta gränser, men förklara varför, så att barnet förstår. Barn förstår mer än man tror och tandborstningen är alltid ett bra exempel. De flesta föräldrar förklarar nog, till en början, var och varannan dag för sina barn varför man måste borsta tänderna, och till slut förstår de. Det samma gäller med mat. Ta er tiden att prata med era barn om mat och dess egenskaper på ett sätt så att barnet förstår.

2 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Jag tror det kan stämma. Ett barn som får uppskattning för den den är kan nog uppskatta sig själv bättre och sin kropp som den är. Rörde jag till det nu ?

Jenny Sundqvist sa...

Det har du nog väldigt rätt i :-)