google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

28 april 2014

Härliga vår - 'gräs'liga pollen

Det är så härligt med vår, men många av oss kan ju inte njuta fullt ut tyvärr. Pollenallergi är ett ganska vanligt problem idag. De vanligaste pollensorterna som framkallar allergi är björk, al, hassel, gräs och gråbo. I år är det ovanligt mycket pollen och det är många som känner av pollenallergi. Vissa har mer problem än andra. Och för de som har mer problem finns det numer vaccin mot pollenallergi att tillgå, vilket gör det möjligt för många allergiker att leva ett friskare liv året om.  Vaccinet är dock inte till för alla, utan det beror på vart du bor. På tv4 tog man igår upp just det problemet att vaccin bara erbjuds i vissa landsting. Har man inte möjlighet till vaccin, får man hålla sig till vanliga allergitabletter, nässpray och ögondroppar, vilket inte verkar på alla. Då kan man istället erbjudas kortison, vilket inte heller verkar på alla. Och då...får man helt enkelt bara gilla läget och hoppas på en kort pollensäsong.

Detta, anser jag, är ett exempel på hur man inte arbetar för jämlik vård och jämlik hälsa. Det rimmar dessutom ganska illa med regeringens motto för en god folkhälsa:

"Det övergripande nationella folkhälsomålet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen."

Apotekets hemsida kan man få bra info om pollenläget just nu.

Inga kommentarer: