google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

10 april 2014

Magen och dess "kultur"

Det är ofrånkomligt att plugga innebär en stressfaktor. CSN's tidigare studie om "Studerande kvinnors och mäns upplevelse av sin hälsa", som jag skrivit om i tidigare inlägg, stämmer på många plan in på mig.

Alla upplever vi stress på olika sätt, hos mig sätter sig stressen i magen. Igår var en sådan dag då magen kändes som på bilden - grå, lite smutsig och allmänt rörig. Då är det fantastiskt att ha möjligheten att bara släppa allt och gå ut och springa lite. Löpningen är för mig ett sätt att bli kvitt stressen och den oroliga magen. Utan tvekan, känns det alltid bättre efter en liten löprunda. För att inte tala om hur många bra tankar och idéer som helt oväntat dyker upp i huvudet. För magen är det ju dock en aningen kortsiktig lösning. För att magen ska palla de här påfrestningarna behövs ju även lite mer långsiktiga lösningar. Och då kommer vi till klyschan balans igen. Ett sätt att hjälpa till att hålla magen i form är dock att försöka balansera tarmfloran och underhålla de goda magbakterierna, probiotika (mjölksyrabakterier), då det finns studier som antyder att de påverkas negativt av just stress.

Och för att underhålla de goda magbakterierna handlar det, som i många andra fall, om att motionera och äta rätt. Vill man hålla sig till de "vanliga" livsmedel som innehåller kultur av levande mikroorganismer (vilket probiotika är) finns det i bl a lök, vitlök, kål, tomat, havre, syrade livsmedel som surkål, svartrot, spirulina, filmjölk och yoghurt naturell m.fl. Tänk dock på att probiotiska livsmedel bara har effekt så länge du äter dem, när du slutar med dem avtar effekten ganska omgående.

Har man till exempel problem med vanligt förekommande åkommor som förstoppning eller urinvägsinfektion kan det vara bra att tänka på vad man har för kosthållning. Enligt Vetenskap & hälsa håller forskare vid Lunds universitet på att undersöka om "snälla" bakterier kan vara en lösning till alternativ behandling vid upprepad urinvägsinfektion. Har man ofta och komplicerade infektioner måste antibiotika, som kan leda till resistensutveckling, användas. Därav är det viktigt att man hittar alternativa behandlingar.

Det finns både kosttillskott och livsmedel som marknadsförs som probiotiska med tillhörande hälsoeffekter. Men än så länge finns det bara ett hälsopåstående om probiotiska bakteriestammar som godkänts av Livsmedelsverket vilket är: "Levande yoghurtkultur eller syrad mjölk förbättrar laktosnedbrytningen i produkten hos individer som har problem med att bryta ner laktos".

Vidare finns det en mängd hälsovinster med probiotika som beskrivs på ett bra och lättförståeligt sätt på sidan Goda magbakterier.se.

Inga kommentarer: