google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

2 september 2014

Stå upp, stå rätt, stå på (dig på) jobbet

Har du ett höj- och sänkbart bord på jobbet? Vilken tur! Stå då så mycket du kan och så länge det känns bra. Har du inte möjlighet att höja och sänka ditt bord, fråga din arbetsgivare om det går att lösa. Säger de nej- stå på dig. Vi tillbringar en stor del av vår tid på arbetsplatsen och din arbetsgivare vill nog inte att din hälsa ska försämras på grund av en dålig arbetsmiljö. Genom att stå upp och jobba minskar du belastningsskador samt värk i rygg, axlar och nacke. Dessutom bränner man mer kalorier. En hälsofrämjande arbetsplats gynnar både arbetstagare och arbetsgivare.

Det finns dock en del att tänka på om man står mycket.

- Stå med lite lätt böjda knän
- Försök att ha lika mycket vikt på båda fötterna
- Titta lite lätt nedåt på skärmen
- Fotvänliga skor är såklart att föredra
- Höj bordet så att du får bra stöd för armarna
- Och glöm inte hållningen!

Trender kommer och går och det är lätt att man hakar på....ett litet tag... och sedan återgår man till det man gjorde tidigare. Försök att göra det till en rutin att stå upp en viss tidpunkt och tid varje dag, så blir det snart en god vana.

En god arbetsmiljö handlar såklart inte bara om ett höj- och sänkbart bord. Faktorer som stödjande arbetsklimat, delaktighet, inflytande i arbetets utformning samt tydliga mål och samsyn har en viktig betydelse för hälsa och trivsel. Men att stå upp, är en bra start!

Inga kommentarer: