google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

11 maj 2016

Hur är det egentligen med friskvårdstimmen?

Dra med arbetskollegorna ut på ett träningspass på lunchen, det ger energi på alla möjliga plan!

Idag blev det en PT-friskvårdstimme för min härliga kollega, som efter en intensiv tid som doktorand behöver komma ut i friska luften igen ;-)

Ni tar väl vara på friskvårdstimmen? Förutsatt att er arbetsgivare erbjuder det då vill säga.

Flera kommuner och företag har ju dessvärre tagit bort friskvårdstimmen både pga besparingar men även för att det anses som orättvist då alla inte har möjlighet att lämna jobbet en timme under dagen. Vad ska man säga.....Ett sätt kan ju vara att erbjuda olika alternativ, även kallat flexibilitet. För en del passar friskvårdstimmen bäst, medan det för andra passar bättre med friskvårdsbidrag.

Lönar det sig då för arbetsgivare att investera i sina anställdas hälsa, eller kastar de pengarna i sjön?

Klart det lönar sig! Men man måste se det som en investering och inte som en kostnad. Och man måste ha en genomtänkt strategi där man fokuserar på förebyggande hälsoarbete istället för rehabilitering. Det kommer aldrig att finnas endast ett sätt som passar alla på en arbetsplats. Alla anställda har olika behov och förutsättningar och man måste därmed satsa på individanpassat friskvårdsarbete. Det måste erbjudas olika valmöjligheter för olika personer med allt från PT till KBT. Och det behövs riktade insatser för att komma åt de, som behöver det mest. Det handlar idag lika mycket om den psykiska hälsan, som den fysiska. Om man märker att friskvårdstimme, friskvårdsbidrag osv. inte nyttjas och sjukskrivningarna dessutom ökar...ja...då är det dax att se över hälsoarbetet på arbetsplatsen.

Har du friskvårdsbidrag eller friskvårdstimme? Om ja - nyttjar du det? Erbjuder din arbetsgivare något annat?

2 kommentarer:

Bahareh Rasouli sa...

Working out during lunchtime is a perfect solution for time! smile emoticon Thank you Jenny for helping me to bring my escaped inspiration back! You are not only a great friends and colleague, but also a good personal trainer.

Jenny Sundqvist sa...

Thank YOU Bahareh! It's easy to motivate you :-D