google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

9 december 2013

Paus eller inte i kostdebatten

Åh, vad skönt! Tänkte säkert många som läste Professor Stephan Rössners artikel, "Vi måste ta en paus i den meningslösa kostdebatten", i DN Debatt igår. Rössner menar att dieter ger poänglösa råd och att följsamheten är låg, men fastslår samtidigt att det finns utrymme för förändringar och förbättringar.  Misstänker att hans artikel satte igång en livlig diskussion på många håll.

Stephan Rössner har många motståndare, framför allt LCHF-anhängare. Själv ställer jag mig någonstans mitt emellan, då jag också är less på alla rubriker om nya dieter som ploppar upp var och varannan månad.

Men problemet med övervikt kvarstår och därmed måste debatten fortgå. Att ta en paus, innebär att vi sopar problemet under mattan.

Hans motståndare menar att han är en pensionerad och förlegad överviktsprofessor med bristande kunskap. Och visst, jag håller med om att han kanske borde vara lite mer lyhörd och ta till sig ny kunskap. Men samtidigt håller jag med honom i det gamla rådet: Ät inte mer än vad du gör av med. 

Men, det handlar ju också om att äta rätt. Problemet idag, är att många människor inte riktigt vet vad som är nyttigt eller onyttigt. Många äter yoghurt, för det är ju nyttigt. Ja, men inte frukt-/smaksatt yoghurt med tillsatt socker. Likaså äter vi müsli till yoghurten, för det är ju nyttigt. Visst, men hur många müslisorter finns det utan tillsatt socker?

Det är okunskapen om vad som är nyttigt respektive inte nyttigt som är ett stort problem. Och det, anser jag, delvis är livsmedelsindustrins fel. Livsmedelsindustrin är en del av orsaken till våra övervikts- och ohälsoproblem idag. Ju fler smaker de gör, desto mer har vi att välja på, vilket leder till att vi äter mer och livsmedelsindustrin tjänar pengar. Genom falsk marknadsföring får de oss att tro att innehållet i produkten är nyttigt. 65% fullkorn i brödet, toppen, tänker många och lägger det i korgen. Några av oss, vänder på förpackningen och läser hela innehållsförteckningen där vi blir upplysta om att det även innehåller en hel del socker. För många är det en hel vetenskap att gå och handla idag. Livsmedelsindustrin har kunskapen om hur konsumenten ska manipuleras genom smak, begär, konsistens osv.

I en bok av New York Times-reportern, Michael Moss, framgår det i intervjuer att den före detta Coca Cola-chefen endast äter rena råvaror och undviker sötade drycker. Före detta utvecklingschefen på ett chipsföretag äter mycket frukt och grönt, aldrig chips. Att cheferna inom livsmedelsindustrin själva undviker sin egen mat, säger en hel del.

Vi tycker inte att vi har ätit så mycket under dagen, vilket vi kanske inte har, men har vi ätit rätt? Vi behöver mer näringslära åt svenska folket. Förr i tiden innebar en stor mage hög status, det visade att man hade bra ekonomi. Idag är övervikt kopplat till låg socioekonomisk status enligt Folkhälsopolitisk rapport 2010.

Livsmedelsindustrin utökar sitt sortiment, vi äter annorlunda än vi tidigare gjort, således behövs kostråd därefter. Jag står fast vid att tillfälliga dieter är en kortsiktig lösning, det handlar återigen om livsstilsförändring för att nå ett varaktigt resultat. Men ansvaret ligger trots allt hos den enskilde individen. Tror att den bästa dieten, om vi nu ska välja någon, heter "sunt förnuft".

Inga kommentarer: