google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

7 januari 2014

Felaktig kost leder till depression

Felaktig kost leder, enligt ny studie (SvD), till depression. Det forskare vid Harvard school of public health har fått fram i studien är att den västerländska matens inflammatoriska verkan tycks ha koppling till vår allt sämre psykiska hälsa.

Med felaktig kost menar man så kallad inflammationsdrivande mat som innefattas av socker, vitt mjöl, rött kött och margarin. Låggradig inflammation i kroppen har tidigare lyfts fram som en av orsakerna till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens. Och nu alltså även till depression och psykisk ohälsa.

Harvardforskaren Michel Lucas menar att man måste titta på hela kostens relation till sjukdomar och inte bara på isolerade näringsämnen och livsmedel.

Nu har jag inte läst hela studien, men det jag funderar över är om de tittat på andra faktorer i samband med de som fick diagnosen depression? Förutom att de som hade depression innan studien började uteslöts. För jag tror att det är minst lika vanligt att de som är deprimerade, av någon anledning, lättare tar till en felaktig kost genom "tröstätande" osv. Det vill säga: depression leder till felaktig kost. Så hur vet man om det är den inflammationsdrivande maten i sig eller andra yttre faktorer som är orsaken till själva depressionen? Hur som, ska vi ju undvika det där förrädiska sockret.

Skulle gärna byta ut allt vitt mjöl osv... är det enkelt eller tidskrävande för en småbarnsförälder, får man med sig barnen......vart börjar man??

Inga kommentarer: