10 januari 2014
Sweets for my sweet sugar for my 'm'oney
Socker lika farligt som tobak skrev Expressen igår, utifrån en artikel i dailymail.co.uk. Bra att det får uppmärksamhet, men föga förvånande. Man skriver att matindustrin "fått rådet" att dra ner på mängden socker i sina produkter efter att flera forskare påtalat liknelsen med tobak. Forskning visar på att man måste skära ner på socker i livsmedelsprodukter med ca 30% för att undvika en sjukdomsvåg. Kanske det vore på sin plats att ta dessa "råd" på allvar och införa lite nya krav och regler inom livsmedelsindustrin. Annars kommer livsmedelsindustrin fortsätta att tillsätta socker och andra beroendeframkallande ämnen som triggar igång vårt sug och får oss att köpa mer. För livsmedelsindustrin handlar det om pengar, inte om folkhälsa. Som "Kostdoktorn" skrev för ett tag sedan "Socker är beroendeskapande och vår farligaste drog". Livsmedelsverket menar att en del idag konsumerar så mycket socker att det klassas som ett folkhälsoproblem - men vad händer? Sverige är ett av tre länder i Europa som inte har någon handlingsplan för problemet. Själv tror jag mer på att ha hårdare restriktioner vad gäller införande/försäljning av ohälsosamma produkter, framför allt med dolt socker, än på tex införandet av en "sockerskatt".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar