google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

29 januari 2016

Kidnappad av tobaken?

Är du fast i tobakens klor? Vill du sluta? Vart på motivationstrappan befinner du dig? Lyssna på P1:s Kropp & själ - Att göra slut med tobak där bland andra Ann Post och Barbro Holm Ivarsson intervjuas. Ann Post, som varit med och byggt upp Sluta-Röka-Linjen, menar att det är som att hjärnan blir kidnappad av nikotinet. Det tar max 10 sekunder att få en kick av nikotin varför det är mer beroendeframkallande än andra, starkare, droger. Har kroppen någon gång identifierat nikotin som molekyl så har man alltid en ökad känslighet för nikotin även om man slutat.

Barbro Holm-Ivarsson, psykolog och utbildare, berättar om MI-metoden, motiverande samtal, som är en samtalsmetod som bygger på ett empatiskt och reflektivt lyssnande. Man får hjälp att väga för- och nackdelar med tex rökning och att öka medvetenheten om sitt beteende och därigenom motiveras till en förändring. Man får hjälp att genomskåda myter, som att t ex känslan av lugn när man röker. Snarare gör tobaken dig stressad då du hela tiden, med jämna mellanrum, måste tillföra nikotin för att uppnå känslan av just lugn. Och denna berg- och dalbana av stress och lugn leder i sig vidare till stora humörsvängningar.

För att förhindra att framför allt unga ska börja röka vill regeringen nu stoppa försäljning av smaksatta cigaretter som tex mentolcigaretter. Detta då man sett att smaksatta cigaretter är populärast bland just unga rökare. Det gillar vi, även om det kommer dröja ända till år 2020 innan det har implementerats. Och vad gäller "vaping" så råder det fortsatt delade meningar, forskare emellan, om hur farligt det egentligen är.

Här kan du se vad som händer i kroppen stegvis efter 20 minuter och fram till 10 år efter att du slutat röka.

Motivation är a och o för att få till en beteendeförändring. Är du motiverad till en förändring? Gå in på Sluta-Röka-Linjens hemsida och testa vart på motivationstrappan du befinner dig. Eller ring på 020-84 00 00 så får du telefonhjälp. Gratis dessutom! De som svarar i andra änden är kvalificerade tobaksavvänjare med yrkesbakgrunder som hälsopedagog, folkhälsovetare, beteendevetare samt tand- och sjukvårdspersonal. Är du nyfiken på hur det går för andra? Kolla in deras Facebooksida.

Alla kan förändra ett beteende, men man kan behöva lite hjälp på traven :-)

Inga kommentarer: