google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

26 januari 2016

Klart barnen kan fixa middagen!

I helgen föreslog jag för döttrarna att de kunde laga middag varsin dag i veckan (!), om de ville. Med tanke på att de älskar att titta både på Sveriges Mästerkock och Hela Sverige bakar. Och visst nappade de!

Först ut var minstingen som hade väldigt klart för sig vad hon ville göra. Pastasallad. Vegetarisk blev den dessutom (får introducera Vegorätt oxå). Och naturligtvis fantastiskt god! Man blir ju alldeles varm inombords när yngsta dottern serverar middag, bara sådär, på en vardag. För att inte tala om vad de lär sig! De lär sig om nya råvaror, smaker, konsistens, redskap och förvånas själva över vad de kan åstadkomma alldeles själva. Oj, vad de växer. Samtidigt gäller det att ha tålamod, för det tar tid att laga mat. Och då ökar även förståelsen för varför mamma och pappa ibland blir lite irriterade när det (sällan) gnälls över maten.

Det är i hemmet vi lägger grunden för goda matvanor och matglädje som varar resten av livet, så låt barnen vara med så mycket det bara går! Bästa sättet att får barn att prova på och äta nya råvaror är att låta dem arbeta med maten själva. Enligt en dansk studie där man tittat på 20 000 barns matvanor menar forskarna att barns smak och matpreferenser avgörs av vilken matkultur de växer upp i.

Är de helt ointresserade? Låt dem googla fram recept, youtube-filmer osv, så kanske ni får med dem en bit på vägen iallafall :-)


1 kommentar:

Tove Lindgren sa...

Hejsan,
Jag heter Tove Lindgren och jobbar med ett företag som hjälper bloggare att få betalt för att skriva valfria inlägg inom passande ämnen.
Om du kan tänka dig att skriva ett inlägg mot betalning så får du gärna maila mig på tove.lindgren@pvmmedia.com så kan jag skicka mer information.
(Även ni andra som driver bloggar är välkomna att kontakta oss).
Åldersgräns 16 år.

Mvh, Tove