google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

7 januari 2016

Pinjefrön

Då har vi förstått varför det är relativt dyrt med pinjefrön. Det tar tid att plocka ut de små svarta rackarna (rekommenderar tång) som sedan försiktigt ska knäckas utan att man skadar det lilla fröt. Ja, för trots att det oftast kallas pinjenötter så är det faktiskt ett slags frö. Därav tål många nötallergiker pinjenötter (-frön). Tomten hade lagt just en pinjekotte i en av luckorna i julkalendern, vilken placerades på kaminen då den ska mogna i värme (man kan även köra den i ugnen, men inte lika kul). Den är dessutom väldigt fin och dekorativ att titta på och luktar gott av koda. Häromdagen började den sprätta, låta och det flög iväg lite "blad" då den började öppna sig. Det tog några veckor, men den som väntar på något gott....

Är man vegetarian kan man med fördel äta pinjenötter då de är väldigt näringstäta och proteinrika. 100 g ger ca 26% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen som järn, zink, fleromättat fett och protein.

Vill man använda stora mängder i mat och bak är ju faktiskt solroskärnor (som kallas frö när de fortfarande har sitt svarta skal kvar, och kärna när skalet är borta) ett bra alternativ till pinjenötterna, även om det såklart inte alls är detsamma. Men rostade solroskärnor är, hur som, grymt gott och nyttigt snacks.

Inga kommentarer: