google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

30 september 2014

Motivera familjer till aktiv livsstil

Lördagen inleddes med 3 h Truppgymnastik för äldsta dottern, 1,5 h Rytmisk gymnastik för den yngsta, 1 h löpning för mig och därefter lite gemensam akrobatik, härligt! Denna terminen hade vi tur, helgaktiviteten för tjejerna var både samma samma dag, samma tid och samma lokal, vilket onekligen underlättar. Det är inte lätt att få ihop alla aktiviteter för alla familjemedlemmar. Men med lite flexibilitet och planering så går det. Man får i den mån det går försöka att anpassa sina aktiviteter efter rådande omständigheter vad gäller både tid och ekonomi. Denna helgen blev det ingen CrossNature i skogen för min del. Men det fanns en annan härlig skog i närheten av tjejernas gympalokal, så det var bara att ställa om och ta en löprunda istället. Kan ju inte påstå att det på något sätt gjorde något eftersom jag gärna springer oxå  :-)

Ibland kan man tycka att det känns svårt att komma igång. Man kanske inte vet med vad eller hur man ska börja eller så är det helt enkelt en ekonomisk fråga. Då finns det fantastiska föreningar, stiftelser och organisationer som i samarbete hjälper till att motivera, inspirera och hjälpa familjer att komma igång med fysisk aktivitet. I Stockholm finns till exempel En frisk generation som på olika sätt anordnar fysiska aktiviteter för hela familjen med målet att ge familjerna verktyg för en fortsatt hälsosam livsstil. För det är ju det, vill du att dina barn ska röra på sig, så måste du själv föregå med gott exempel. Det kan aldrig sägas för ofta: Barn gör som du gör, inte som du säger!

17 september 2014

Vad görs åt det största arbetsmiljöproblemet?

Helt ok för en sexåring!
Sveriges Företagshälsor som är företagshälsovårdens branschorganisation har i en första rapport sammanställt svar från företagshälsans Expertpanel. I rapporten har man tagit tempen på arbetslivet som, föga förvånande, visar att stress är det största arbetsmiljöproblemet. Läs hela rapporten här. Resultatet innefattar de flesta större branscher som skolan, vård och omsorg, offentlig förvaltning samt tjänstesektorn. Bedömningen från expertpanelen är ett komplement till den nationella Jobbhälsobarometern vilken bygger på de anställdas egna uppfattningar och skattningar. Undersökningen från Jobbhälsobarometern 2014 utgör enkätsvar från 9054 personer. Den första delrapporten i Jobbhälsobarometern 2014 visar att mer än varannan anställd inom skolan uppger att de inte får stöd och hjälp vi hög arbetsbelastning samt drygt fyra av tio att de inte hinner med sina arbetsuppgifter inom ordinarie tid. Dessutom är det anställda inom skolan som främst upplever psykiskt obehag att gå till jobbet. Läs delrapporten här. Man kan undra, ur många perspektiv, hur framtiden kommer se ut om inte denna fantastiska yrkesgrupp erbjuds stöd för att kunna fortsätta sitt viktiga jobb?

5 september 2014

Äppeltider utan tillsatser



Har du fullt med äpplen i trädgården? Bara att sätta igång och sylta, musta, baka! Passa samtidigt på att visa barnen hur man gör, då blir det ännu roligare. Visa att äppelmoset inte alltid kommer från affären och farbror "Bob"som ju ursprungligen är en akronym för "billigt och bra". Och det första stämmer ju dvs. billigt, om det är så bra betvivlar jag. Fyll frysen med härligt äppelmos utan massa onödiga tillsatser. Du vet exakt vad sylten innehåller och kan därmed äta den med gott samvete.


2 september 2014

Stå upp, stå rätt, stå på (dig på) jobbet

Har du ett höj- och sänkbart bord på jobbet? Vilken tur! Stå då så mycket du kan och så länge det känns bra. Har du inte möjlighet att höja och sänka ditt bord, fråga din arbetsgivare om det går att lösa. Säger de nej- stå på dig. Vi tillbringar en stor del av vår tid på arbetsplatsen och din arbetsgivare vill nog inte att din hälsa ska försämras på grund av en dålig arbetsmiljö. Genom att stå upp och jobba minskar du belastningsskador samt värk i rygg, axlar och nacke. Dessutom bränner man mer kalorier. En hälsofrämjande arbetsplats gynnar både arbetstagare och arbetsgivare.

Det finns dock en del att tänka på om man står mycket.

- Stå med lite lätt böjda knän
- Försök att ha lika mycket vikt på båda fötterna
- Titta lite lätt nedåt på skärmen
- Fotvänliga skor är såklart att föredra
- Höj bordet så att du får bra stöd för armarna
- Och glöm inte hållningen!

Trender kommer och går och det är lätt att man hakar på....ett litet tag... och sedan återgår man till det man gjorde tidigare. Försök att göra det till en rutin att stå upp en viss tidpunkt och tid varje dag, så blir det snart en god vana.

En god arbetsmiljö handlar såklart inte bara om ett höj- och sänkbart bord. Faktorer som stödjande arbetsklimat, delaktighet, inflytande i arbetets utformning samt tydliga mål och samsyn har en viktig betydelse för hälsa och trivsel. Men att stå upp, är en bra start!