google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

28 april 2014

25% hos Sportamore

Sportamore.se

För den som inte sett det så har Sportamore.se "Födelsedagsfest" och med det en hel del rabatter!

Härliga vår - 'gräs'liga pollen

Det är så härligt med vår, men många av oss kan ju inte njuta fullt ut tyvärr. Pollenallergi är ett ganska vanligt problem idag. De vanligaste pollensorterna som framkallar allergi är björk, al, hassel, gräs och gråbo. I år är det ovanligt mycket pollen och det är många som känner av pollenallergi. Vissa har mer problem än andra. Och för de som har mer problem finns det numer vaccin mot pollenallergi att tillgå, vilket gör det möjligt för många allergiker att leva ett friskare liv året om.  Vaccinet är dock inte till för alla, utan det beror på vart du bor. På tv4 tog man igår upp just det problemet att vaccin bara erbjuds i vissa landsting. Har man inte möjlighet till vaccin, får man hålla sig till vanliga allergitabletter, nässpray och ögondroppar, vilket inte verkar på alla. Då kan man istället erbjudas kortison, vilket inte heller verkar på alla. Och då...får man helt enkelt bara gilla läget och hoppas på en kort pollensäsong.

Detta, anser jag, är ett exempel på hur man inte arbetar för jämlik vård och jämlik hälsa. Det rimmar dessutom ganska illa med regeringens motto för en god folkhälsa:

"Det övergripande nationella folkhälsomålet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen."

Apotekets hemsida kan man få bra info om pollenläget just nu.

18 april 2014

Aktiv livsstil med barn








Om barn får växa upp med en aktiv livsstil leder det ofta naturligt till en aktiv livsstil i vuxen ålder. Och det behöver inte handla om specifika idrotter utan mer om de små sakerna som att cykla och gå till och från skola och affär. Gå ut på skogspromenader. Ha aktiva lekar med barnen ute på tomten, parken eller i skogen osv. Låt det bli en naturlig del i vardagen, i den mån det är möjligt. Alla har olika förutsättningar, men alla kan ändå få till små saker. Som till exempel att gå i trapporna istället för att välja hiss eller rulltrappa. Har man trädgård kan man låta barnen delta i trädgårdsarbetet.

Framför allt märker man att barnen tycker det är mycket roligare när man gör något tillsammans, hela familjen. Låt det helt enkelt bli ett naturligt inslag i vardagen. Små små saker kan göra underverk för barnens framtida hälsa och livsstil.

Idag blev det en cykeltur (6 km) för tjejerna och löprunda för mamma och pappa till spåret i skogen.

Man kan nästan tro att jag mutat tjejerna med Påskgodis innan jag filmade dem, men det har jag faktiskt inte :-)

17 april 2014

Påsk(snusk)godis

Skippa lösviktsgodis i Påsk och slipp en eventuell magsjuka. Många fingrar på godiset som just DU stoppar i din mun. Alla har inte tvättat händerna lika noga som du själv kanske gör. Tänk på det!

Kan du välja, ta det med papper på!

Det gäller ju såklart alltid lösviktsgodis, men extra mycket under Påsk, då vi stoppar i oss ovanligt mycket. I snitt äter svensken enligt SvD i snitt mellan 16-17 kg godis per person och år. Godiskonsumtionen har därmed tredubblats sedan 1960.

Och vad innehåller godiset vi äter? Geléhallon innehåller bland annat rester från slaktade grisar och även torkade honlöss som krossats för att utvinna det röda färgämnet karmin, E120. Yummie! Kan vara bra att läsa sånt här emellanåt, så kanske man tar någon godisbit mindre.

15 april 2014

Muggkaka eller mug cake

Det går en hel del trender för tillfället, varav en är muggkaka eller mug cake. Så det måste ju såklart provas.

Gjorde så här:

0,5 banan
1 ägg
2 tsk kakao
2 msk mandelmjöl
1 msk kokosflingor
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk äkta vaniljpulver

Mosa bananen och tillsätt ägget och blanda ihop. Blanda alla torra ingredienser och vispa ihop det med ägg och banan. Smörj en kopp/skål med något fett och häll i blandningen. Koppen/skålen bör vara ca dubbelt så stor som smeten. Kör i micron i 2 minuter på full effekt. Låta kakan svalna något.

Voilà! Det blev ett nyttigt mellanmål.

Ät som den är eller tillsätt vispad grädde, creme fraiche, vad som önskas. Själv tog jag det jag hade och det var keso.

13 april 2014

När träningen är svår att få till

Ibland är det bara svårt att få in träningen i vardagen. Då får man lösa det på bästa och sätt. Och framför allt komma ihåg att ALLT är bättre än inget. Och kanske släppa de där kraven på hur ett träningspass "ska" se ut.

Idag blev det dock riktigt bra trots allt. Tjejerna fick följa med på ett CrossNature-pass i skogen. 3 km cykling fram och tillbaka och sedan hängde de med runt i spåret i en timme. Fördelen med att träna i skogen, så länge de inte stör såklart, men jag tycker de skötte sig bra. Att under indianhoppen få höra dottern springa bakom och ropa: "Upp med armarna mamma!"....kändes väl lite....snopet ;-)

Äntligen fick de i alla fall se vad det är mamma egentligen gör när hon springer iväg till skogen på kvällarna. Och det är ju bra, för barn gör ju som vi gör, inte som vi säger. Man kan inte säga till barnen att gå ut och röra på sig, om man inte själv är beredd att göra det.

Hittade en gammal artikel i Kurera med 15 tips på hur man hinner med både familj och träning.

10 april 2014

Magen och dess "kultur"

Det är ofrånkomligt att plugga innebär en stressfaktor. CSN's tidigare studie om "Studerande kvinnors och mäns upplevelse av sin hälsa", som jag skrivit om i tidigare inlägg, stämmer på många plan in på mig.

Alla upplever vi stress på olika sätt, hos mig sätter sig stressen i magen. Igår var en sådan dag då magen kändes som på bilden - grå, lite smutsig och allmänt rörig. Då är det fantastiskt att ha möjligheten att bara släppa allt och gå ut och springa lite. Löpningen är för mig ett sätt att bli kvitt stressen och den oroliga magen. Utan tvekan, känns det alltid bättre efter en liten löprunda. För att inte tala om hur många bra tankar och idéer som helt oväntat dyker upp i huvudet. För magen är det ju dock en aningen kortsiktig lösning. För att magen ska palla de här påfrestningarna behövs ju även lite mer långsiktiga lösningar. Och då kommer vi till klyschan balans igen. Ett sätt att hjälpa till att hålla magen i form är dock att försöka balansera tarmfloran och underhålla de goda magbakterierna, probiotika (mjölksyrabakterier), då det finns studier som antyder att de påverkas negativt av just stress.

Och för att underhålla de goda magbakterierna handlar det, som i många andra fall, om att motionera och äta rätt. Vill man hålla sig till de "vanliga" livsmedel som innehåller kultur av levande mikroorganismer (vilket probiotika är) finns det i bl a lök, vitlök, kål, tomat, havre, syrade livsmedel som surkål, svartrot, spirulina, filmjölk och yoghurt naturell m.fl. Tänk dock på att probiotiska livsmedel bara har effekt så länge du äter dem, när du slutar med dem avtar effekten ganska omgående.

Har man till exempel problem med vanligt förekommande åkommor som förstoppning eller urinvägsinfektion kan det vara bra att tänka på vad man har för kosthållning. Enligt Vetenskap & hälsa håller forskare vid Lunds universitet på att undersöka om "snälla" bakterier kan vara en lösning till alternativ behandling vid upprepad urinvägsinfektion. Har man ofta och komplicerade infektioner måste antibiotika, som kan leda till resistensutveckling, användas. Därav är det viktigt att man hittar alternativa behandlingar.

Det finns både kosttillskott och livsmedel som marknadsförs som probiotiska med tillhörande hälsoeffekter. Men än så länge finns det bara ett hälsopåstående om probiotiska bakteriestammar som godkänts av Livsmedelsverket vilket är: "Levande yoghurtkultur eller syrad mjölk förbättrar laktosnedbrytningen i produkten hos individer som har problem med att bryta ner laktos".

Vidare finns det en mängd hälsovinster med probiotika som beskrivs på ett bra och lättförståeligt sätt på sidan Goda magbakterier.se.

8 april 2014

Glamourösa träningsbilder


Glamourösa träningsbilder finns det gott om därute och det står andra för, så jag står för de oglamourösa :-D

Idag var jag INTE sugen på att gå ut i regnet och leran och träna, men jag gjorde det. Och vad underbart det är när man kommer fram och det står 17 andra brudar i skogen som har bestämt sig för samma sak. Det bästa med att träna i grupp! Lägg där till en instruktör som alltid är glad - oavsett väder och vind - så kan det bara bli bra.  "Idioten" i lervälling is da shit!

#Strong by Nature it is - har ni inte provat - gör det!

7 april 2014

Härliga förrädiska vårsol


















Vårsolen är på ingång - vilket är ljuvligt!

Det finns dock några saker att tänka på. Strålsäkerhetsmyndigheten vill därmed, med filmserien "450 nyanser av rött", tipsa om hur vi kan njuta av solen på rätt sätt. Svenskarnas solideal är inte helt hälsosamt och varje år drabbas ca 40 000 svenska av hudcancer varav ca 500 dör av den allvarligaste formen som är malignt melanom. Enligt en enkätundersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten gjort får varannan person komplimanger när han/hon är solbrun och 65% säger även att de känner sig snyggare med lite solbränna.

Filmserien är ett sätt att försöka informera om riskerna med solning och minimera antalet som drabbas av hudcancer. Det är totalt tre filmer med olika teman och ovan film är nummer två, vilken handlar om att möta den förrädiska vårsolen i Barcelona.

Läs mer om solråd här: Solråd på våren
Här kan du ladda ner en sol-app: Min soltid

Diabetes typ 1 vanligare än man trott bland ungdomar och unga vuxna

Enligt Dagens medicin och DN har forskare, i en studie som är publicerad i Diabetologia journal, kommit fram till att diabetes typ 1 ökar upp i åldrarna i Sverige. Det man kommit fram till är att diabetes typ 1 är upp till tre gånger vanligare i åldersgruppen 15-34 år än man tidigare trott.

Man har, genom att titta på förskrivningar i Socialstyrelsens läkemedelsregister av insulin (ej orala diabetesläkemedel) hos män och kvinnor, dragit dessa slutsatser. Teorin att sjukdomen krupit ner i åldrarna stämmer därmed inte, utan det ökar bland både små barn och unga vuxna.

Att allt fler insjuknar i diabetes typ 1 härleder forskarna till förändringar i vår miljö. Frågan är bara vilka?

Kanske är det som Kostdoktorn antyder: "Kanske ger västerländsk sockerrik mat inte bara fetma och typ 2-diabetes hos allt fler, utan även ökad risk för typ 1-diabetes?"

6 april 2014

Hjälp i köket


Hänger på trenden och testade att byta ut vanligt mjöl mot mandelmjöl och vanligt socker mot Sötin Stevia socker. Blev en jättegod rabarber- och hallonpaj som godkändes av alla familjemedlemmar. Extra gott blir det faktiskt när man har haft en liten söt hjälpreda som faktiskt älskar att baka och laga mat. Det är sånt man ska snappa upp och ta tillvara på. För bästa sättet att lära barnen om mat är ju såklart att låta dem vara med. Visst, det går fortare att göra det själv, men ack så mysigt det är med lite sällskap. Dessutom, kommer jag ju snart få riktigt bra med hjälp, för oj vad de lär sig snabbt, de små liven.

Idag fick jag även hjälp med köttbullarna då dottern konstaterade att det faktiskt är köttbollar. Så det får det heta framöver. 



5 april 2014

Vardagsmotion

All aktivitet är bra, men inte alltid lika rolig. Många gillar att påta i trädgården och tycker det är rogivande. Själv vill jag bara få det överstökat, alla är vi olika :-)

Idag blev det vardagsmotion i form av trädgårdsarbete. Inte min favoritsyssla och inte heller min starkaste "gren". Men, man blir helt klart trött, så någon effekt har det allt.

Vardagsmotionen är ju trots allt en av de viktigaste grundstenarna för en god hälsa. Det finns t ex en studie som stärker sambandet mellan en aktiv livsstil och minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar hos människor över 60 år. Inget revolutionerande, men studien visar dock på vikten av vardagsmotion för en bättre hjärt-kärlhälsa samt ökad livslängd.

Läs studien här: The importance of non-exercise physical activity for cardiovascular health and longevity

3 april 2014

Auktoritära föräldrar, överviktiga barn

Enligt en artikel i DN och Expressen har man i en Kanadensisk studie sett att strängt föräldraskap kan leda till övervikt hos barn. Studien presenterades vid ett seminarium igår med arrangören American Heart Association, Föräldrar till 40 000 kanadensiska barn fick frågan hur de utövar sitt föräldraskap samt vilken längd och vikt deras barn hade. Det visade sig att bland barn i åldern 6-11 år, som hade stränga föräldrar vilka ställde höga krav, använde sig av straffmetoder och var mindre omhändertagande samt var dåliga på att ge emotionell respons, ökade fetman med 37%.

Detta innebär naturligtvis inte att vi ska låta barnen styra och äta vad de vill när de vill. Det är en svår balansgång. Man ska inte vara för auktoritär för desto mer man förbjuder desto mer åtråvärt blir det. Men samtidigt måste man sätta gränser, men förklara varför, så att barnet förstår. Barn förstår mer än man tror och tandborstningen är alltid ett bra exempel. De flesta föräldrar förklarar nog, till en början, var och varannan dag för sina barn varför man måste borsta tänderna, och till slut förstår de. Det samma gäller med mat. Ta er tiden att prata med era barn om mat och dess egenskaper på ett sätt så att barnet förstår.

2 april 2014

MI-samtal osäker metod

Vad tror du?
Enligt SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) råder det nu en tveksamhet till vilken effekt metoden Motiverande samtal, MI (motivational interviewing) har. Enligt en systematisk översikt (8 studier) från Joanna Briggs Institute som SBU har granskat saknas det vetenskapligt stöd för att metoden fungerar. Det man främst tittat på är effekten av att åstadkomma förändringar avseende kostvanor och fysisk aktivitet hos vuxna. Man har i studien jämfört MI med alternativ rådgivning av liknande typ. Dock har man i rapporten inte tagit hänsyn till FaR (fysisk aktivitet på recept) som man ofta kombinerar med MI i Sverige.

Motiverande samtal, som influerats av Prochaska och DiClementes teoretisk modell, utvecklades under 1980-1990-talen av psykologerna William F. Miller och Stephen Rollnick. Metoden som framför allt syftar till ökad motivation för beteendeförändring kan användas i kort rådgivning eller som längre behandlingsmetod. Behandlarens roll är att hjälpa klienten att formulera en egen förståelse för sitt problem, egna argument för förändring samt stärka dennes beslut och tilltro till att genomföra en förändring. Metoden används främst som behandling och rådgivning vid livsstilsrelaterade faktorer som tobak, alkohol, kost och motion.

En förutsättning för att metoden ska fungera är ju dock att man själv har lite vilja till att göra en förändring.

Rapporten kan läsas här: Effectiveness of interventions using Motivational Interviewing for dietary and physical activity modification in adults: a systematic review.