google245fd6c08c7d5c08.html snabblankar.seSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

31 januari 2014

Skillnad på fett och fett, badrumsvågen säger inget

Fettinlagring i levern hos två patienter. Bilderna till
vänster är anatomiskt visande magnetkamerabilder
medan bilderna till höger är framräknade fettprocentbilder
av samma patienter. Skalan till höger anger fettinnehåll
i procent. Bilderna visar tydligt att den övre patienten
har mer fett i sin lever än den nedre.

Snart kan vi, enligt Aktuellt om Vetenskap och hälsa, få reda på svaren om hur våra matvanor påverkar kroppens fettdepåer, vart fettet lagras, hur mängden växer och vilken sorts fett det är. Med avancerad bildteknik kan det bli möjligt att få en detaljerad bild av vad som händer i kroppen vid fetma och övervikt. Det är Lunds universitet som presenterar en ny mätteknik som ska underlätta vid forskning och diagnosticering av sjukdomar med koppling till fetma.

Man menar att badrumsvågen säger inte tillräckligt om vilka riskerna för följdsjukdomar är vid fetma, om man inte vet vilken typ av fett det är och vart i kroppen den är lagrad. Fett som är inlagrat i organ som t. ex. lever och hjärta anses farligare än underhudsfett när det gäller risken för att utveckla hjärt-kärlkomplikationer och andra följdsjukdomar.

Det är inte bara fetman som ökar, utan även tekniken och forskningen som ska hjälpa oss på rätt köl igen, vilket ju är bra. Eller så lägger vi fokus på stödjande miljöer i samhället som främjar goda matvanor, så undviker vi att hamna här.

27 januari 2014

Nyckelhål tas bort på fruktyoghurt

Livsmedelsverket har lyssnat till kostdebatten och vill nu öka trycket på tillverkarna och göra maten hälsosammare. Detta utifrån de nya näringsrekommendationerna som togs fram i höstas.

Jag skrev i tidigare inlägg att man med fördel kan skippa smaksatt-/fruktyoghurt då den innehåller på tok för mycket socker för att vara hälsosam. Flera av yoghurtarna är dessutom nyckelhålsmärkta då de innehåller lite fett. Nu är dock Livsmedelsverket, skriver DN, på väg att ändra de gällande rekommendationerna för nyckelhålsmärkning av livsmedel och framför allt måste saltmängden minska med ca 20% för att få nyckelhål. Smaksatt-/fruktyoghurt får inte längre märkas med nyckelhålet, om de inte minskar sockermängden. Bra där! Det är bra att hjälpa konsumenten att göra ett hälsosamt val, men det förutsätter att produkterna är märkta utefter rätt rekommendationer.

24 januari 2014

D-vitamin igår, D-vitamin idag

D-vitamin hos Bodystore
Häromdagen skrev DN om vilka positiva effekter solljus och D-vitaminproduktion har på blodtryck.

Idag skriver man om en ny studie som säger att det är onödigt att äta extra D-vitamin. I studien har man kommit fram till att D-vitamintillskott har liten eller ingen effekt för att förhindra hjärtattacker, slaganfall, cancer eller benfraktur. Man har dock inte undersökt kopplingen till depression. Man menar att D-vitaminbrist snarare är symptom på dålig hälsa, inte en orsak till det.

Hur ska man som "vanlig" människa förhålla sig till alla olika rön som ändrar sig från ena dagen till den andra. Sunt förnuft är bra, men det kanske inte alltid räcker. Många blir osäkra och oroliga och i ett fall som detta funderar många över om man ska fortsätta med sina tillskott av D-vitamin eller inte?

Jag skulle säga: upplever man att det känns bra med extra D-vitamin, fortsätt ät dem tills nästa studie kommer som säger att D-vitamin är farligt, då kan man på nytt överväga beslutet (en gnutta ironi...). Tycker man det känns olustigt med kosttillskott men tror på D-vitaminets positiva hälsoeffekter (som publicerats i tidigare studier)? Ät mycket mat som har rikt D-vitamininnehåll som t ex fet fisk (lax, sill, makrill), ägg, kött, D-vitaminberikade produkter som mager mjölk och margarin. Håller man en normal kosthållning ska man alltså inte behöva tillskott av extra D-vitamin.

Ämnet för min C-uppsats börjar så sakteliga ta form.....hur påverkas folkhälsan av medias (inkl. bloggare som jag själv) hälsohets? ;-)

Detox och avgiftning bluff?

Råsaftcentrifug
Detoxtrenden går på högvarv, men i en intervju på Svt kritiserar forskare från Karolinska Institutet dieten.

Lotta Klinge Härberg, verksamhetschef på dietistkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, menar att ordet "detox" är missvisande. Det finns ingen forskning som visar på att vi kan driva ut gifter i kroppen genom att dricka olika juicer, detta sköter lever och njurar.

Troligtvis handlar det främst om att man bryter sina gamla vanor och börjar äta mer hälsosamt och därigenom mår bättre och får en känsla av att kroppen är renare. Det finns alltså inget som fungerar som en avgiftningskur där man renar kroppen från gifter om man ser till vetenskapliga belägg.

Men sluta inte detoxa, allt handlar inte om vetenskap. Det är ett ypperligt sätt att bryta gamla vanor och mönster och börja leva hälsosamt. Däremot skulle jag själv hålla mig till rena grönsaker och frukter, och skippa detoxprodukter, just för att få in bättre vanor som blir bestående.

23 januari 2014

Ge inte pengar till musikanter

Idag på tunnelbanan hade tågföraren ett meddelande till alla resenärer, som gav mig blandade känslor, och det löd så här:

"Håll koll på era väskor och vänligen ge inte pengar till musikanter på tåget. Dels stör det säkerheten, men sedan finns även Socialförvaltningen som tar hand om "dem". Om de är här lagligt vill säga".

Får man ge pengar till de som befinner sig lagligt i Sverige och spelar musik på tunnelbanan då? Om ja - ska jag då fråga musikanten nästa gång innan jag ger en slant. Hej! befinner du dig lagligt i Sverige? Nähä, näe men då tar jag tillbaka pengarna...sorry.

Har tågföraren rätt att meddela något sådant i högtalarna? Enligt DN:s tidigare artikelserie där de granskar tiggeriet i Stockholm har hen inte det. Enligt svensk lag är det inte förbjudet att tigga.

Förbud mot tiggeri är en känsloladdad fråga som leder till många olika åsikter. Många känner skuld och dåligt samvete och därmed tvingade att lämna en slant till en tiggare, det är inte heller ok. Men istället för att lägga fokus på debatten om en lagstiftning mot tiggeri, kanske man skulle fundera lite på hur man kan hjälpa människor, som tvingas till tiggeri, på fötter? I folkhälsovetenskap läser vi mycket om vikten av delaktighet i samhället för att kunna ha en god hälsa. Att tvingas till tiggeri är inte att känna sig delaktig och jag tror inte att någon gör det av fri vilja, utan snarare för att överleva. Så jäkla kul är det inte att tigga pengar i ett kyligt Sverige......

Det handlar om utsatta människor som behöver stöd och många utnyttjas troligtvis till att tigga åt andra. Musikanterna bjuder i alla fall på lite musik och glädje. Hur många kronor får de i sin mugg per dag tro?

Regeringens nationella mål för folkhälsan är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen.

21 januari 2014

Googleprojekt: blodsockertest utan stick


Häromdagen skrev både Dagens MedicinSvD och IT i vården om Googles nya projekt som är en kontaktlins med ett trådlöst chip och en liten sensor som mäter glukosnivå (blodsocker) i tårvätska. Från linsens sensor överförs sedan data om sockernivåer trådlöst till en läsare.

Skulle detta fungera, är det revolutionerande inom diabetesvärlden. En typ 1-diabetiker kontrollerar sitt blodsocker flera gånger dagligen genom att sticka sig i fingrarna. Dock är det troligtvis minst fem år kvar tills det blir en användbar teknik och kommer ut på marknaden. Men vi hoppas på att Google X-laboratoriet i Kalifornien lyckas få till det lite snabbare.

Solljus sänker blodtryck

D-vitamin, 2 för 1 hos Bodystore
D-vitamin är konstaterat bra för mycket och nu har man även sett indikationer på att exponering av hud i solljus har en sänkande effekt på blodtrycket. Enligt DN lider ca 1,8 miljoner svenskar idag av högt blodtryck.

I en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Investigative Dermatology visar nya rön på att man kan sänka blodtrycket bara genom att vistas i solen. Att solljus ger D-vitaminproduktion, tror man är en betydande faktor.

Som alltid, vid nya rön, börjar man fundera på vad som tidigare sagts. Och snart är det vår och vi kommer bombarderas med artiklar som varnar för sol och UVA-strålning som kan leda till hudcancer. Enligt Cancerfonden behövs det dock mycket sparsam exponering i direkt solljus för att vi ska få en god D-vitaminomsättning vilket, för ljushyade personer, innebär ca 10-15 min. med sol i ansikte och på armar en sommardag.

Forskarna bakom studien tycker dock att man nu bör omvärdera risker och fördelar med solljus i folkhälsorådgivningen, men exakt hur är ännu oklart.

För personer med högt blodtryck handlar det annars oftast om att ändra sina kostvanor, sluta röka (om man är rökare), se över alkoholvanor, samt att motionera och med fördel nu då utomhus.

17 januari 2014

Den söta debatten

Både Kostdoktorn och Livsmedelsverket har tyckt till i SvD angående Ennarts blogginlägg om det nya "värstingsockret" HFCS (High fructose corn syrup), som anses vara anledningen till den amerikanska fetmaepidemin. HFCS är framställt av majs och vete och skiljer sig från vanligt socker genom att det tas upp ännu snabbare i kroppen.

HFCS är mycket billigare att använda, bland annat för att det är åtta (!) gånger sötare än vanligt socker och dels för att produktionskostnaderna i USA hålls nere av stora federala jordbrukssubventioner. Tänk, återigen är pengar viktigare än folkhälsan. Frågan är vilka samhällskostnader det kommer att leda till i längden, förmodligen enorma på grund av alla sjukdomar det leder till.

Sockerdebatten fortsätter och är hetare än någonsin, förhoppningsvis leder det till något positivt. För fetma, på grund av bland annat dolt socker i livsmedel, är redan idag ett av våra största folkhälsoproblem.


Summan av kardemumman - socker, i alla format, är ohälsosamt.

Alternativ om man nu gärna vill söta med något? Stevia triggar väl igång sötsuget, som alla sötningsmedel
men höjer hur som inte blodsockernivån, vilket är positivt.

16 januari 2014

Överviktiga med diabetes typ 2 lever inte längre

Överviktiga med diabetes typ 2 lever inte längre än smalare patienter med diabetes typ 2 skriver Dagens Medicin och hänvisar till en ny studie i New England Journal of Medicine.

En del mindre studier har antytt att överviktiga med diabetes typ 2 lever längre än normalviktiga, den nya studien visar att så är inte fallet. Tvärtom såg man att personer som fått diagnosen innan de fyllt 65 år hade sämre överlevnad ju högre BMI de hade.

Syftet med studien var att se om det fanns några belägg för den så kallade fetmaparadoxen vid diabetes typ 2, vilket det alltså inte gjorde. Med fetmaparadox menar man fenomenet att övervikt och fetma skulle kunna skydda personer från förtidig död vid vissa sjukdomstillstånd.

Rådet för diabetiker typ 2 är alltså att försöka bibehålla en så hälsosam vikt som möjligt för att undvika komplikationer och förtidig död. Det vill säga, samma råd som gäller alla människor. Hitta en aktivitet som är rolig och givande, så är det lättare att komma igång :-)

Läs hela artikeln: Body-Mass Index and Mortality among Adults with Incident Type 2 Diabetes. New England Journal of Medicine 2014; 370: 233–44

14 januari 2014

En brödskiva, 1-2 sockerbitar

Here we go again.....många fullkornsbröd är rena sockerfällan skriver man i Göteborgsposten idag. Pågens Lingongrova innehåller t ex 9% socker och värst var Carlssons Fyrkant från Skogaholm som ligger på 13% socker. Vad innebär då detta? Jo, att en brödskiva motsvarar ca 1-2 sockerbitar. Det vill säga, en hel del tomma kalorier, vilket kan vara bra att tänka på om man försöker gå ner i vikt.

Har man svårt att hålla sig ifrån brödet bör man hålla sig till nyckelhålsmärkta produkter. Även om dessa oxå innehåller en del socker ibland, så kan man se det som en riktlinje. Utöver det ska brödet ha hög fiberhalt, mycket fullkorn och vara osötat.

Som jag skrev i tidigare inlägg så luras många av texten på förpackningen. Står det "fullkorn", "hälsosamt" och "nyttigt" så tror många att det är det. VÄND på förpackningen och kolla innehållsförteckningen, det är det enda man kan göra för att få reda på om det verkligen är nyttigt eller om det endast är falsk marknadsföring.

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol för nyttiga produkter. Följande gäller för nyckelhålsmärkning av mjukt bröd:

- Max 5% socker
- Max 7% fett
- Max 0,5% natrium (1,25% salt)
- Minst 25% fullkorn
- Minst 5% kostfiber

Ska man välja knäckebröd istället? Det råder delade meningar om det. Men som regel går det två knäckebröd på en skiva mjukt bröd, om man väljer nyckehålsmärkt knäckebröd vill säga.


13 januari 2014

Att leva som man lär


Då höstterminen sträcker sig fram till 20 januari på universitetet, innebär det att man inte har något ledigt över jul/nyår. Så när man över jul/nyår ska vila, ha besök i en vecka, umgås med familjen och samtidigt plugga kan det bli aningen tajt med tid. Å ena sidan får man dåligt samvete för att man inte har tid med familjen å andra sidan får man dåligt samvete för att man inte pluggar. Men det är ju jul och ledighet och man ska vara glad :-)

Men nu är vi tillbaka i rutiner och rutiner, som jag skrev i tidigare inlägg, mår man bra- och blir glad av. Äldsta dottern vill ha med kompisar hem efter skolan. Klart att man ska uppmuntra det. Sista rapportinlämningen är ju ändå inte förrän nästa måndag. Klockan 20.00 är barnen trots allt i säng, eftersom vi kommit in i rutinerna igen. Då städar vi undan lite och förbereder gympakläder etc. för morgondagen. Klockan 21.00 kan man sätta sig och plugga lite igen. Kanske man ska ta ett glas vin och lugna ner sig lite. Eller näe....alkohol ska man ju akta sig för så här på en måndag, det kan ju leda till beroende, och beroende leder ju till hjärt-, lever-, hudsjukdomar, nervskador.......och alkohol är ju dessutom ett av våra största folkhälsoproblem.

Kan ju plugga hela dagen imorrn, tills jag ska hämta på dagis och köra dottern till gympan. Just det, sedan ska jag ju träna själv oxå. För fysisk aktivitet leder till en bättre hälsa, man blir piggare och orkar mer. Innan körningen måste jag dock laga mat oxå, från grunden, så vi äter hälsosamt och inte får i oss en massa onödiga tillsatser och dolt socker. För hälsosamma kostvanor, är framför allt viktigt att vi lär våra barn tidigt, då vanor har en tendens att sitta i hela livet. Så när jag kommer hem imorgon och har tränat och duschat runt kl. 21.30 kan jag ju ta tag i det igen. Fast då är det nog bättre att jag går och lägger mig i tid och tar tag i det dagen efter. För sömn är ju något av det viktigaste för att må bra, sömn gör oss utvilade, glada och pigga och gör det lättare att koncentrera sig. Så framåt torsdag tar jag tag i rapporten....fast...hur ska jag få ihop 5-9 sidor med genomtänkt text till på måndag då? Tur man har helgen. Fast, då ska man i och för sig umgås med familjen och vänner. För socialt umgänge och att känna sig delaktig i samhället är ju enligt studier oerhört viktigt för en god hälsa.

Nåväl, jag ska nog greja det. Eller...jag är i och för sig kvinna och enligt en studie som CSN genomförde förra året, "Studerande kvinnor och mäns upplevelse av sin hälsa", så upplever kvinnor att de har betydligt sämre hälsosituation än män, har högre prestationskrav på sig själva samt känner sig mer stressade. Och stress uppstår när krav, press, förväntningar och utmaningar i vardagen blir för stora. Vidare leder långvarig stress till sömnproblem, depression, ett flertal sjukdomar och i värsta fall utbrändhet.

Jag tar ett glas vin......och hamnar förmodligen i riskzonen om jag gör testet på Alkoholprofilen som Systembolaget (?) länkar till, eftersom det bara är måndag. Det är svårt att leva som man lär....även för en folkhälsostuderande ;-)

12 januari 2014

Konsten att motivera


Instruktör Anna in action
Idag var första CrossNature-passet med LevLive i snö för min del. Underbart!

Alla dagar ser dock inte lika vita och glittrande ut som den här. Så vad får oss då att gå ut i en mörk, lerig och regnig skog en sen vardagskväll? Jo, de härliga, inspirerande och motiverande instruktörerna som sprudlar av energi. Det är ganska imponerande hur de får oss att krypa runt i leran. Att man dessutom tränar i grupp gör att det blir en härlig stämning där man både peppar- och peppas av andra. Inte en chans att man skulle ge lika mycket om man tränade allena. I grupp orkar man alltid lite mer. För att inte tala om den sociala biten och grupptillhörighet. Socialt välbefinnande utgör en stor del av vår hälsa och WHO:s definition av hälsa från 1946, "hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande", is still going strong.

Motivation krävs för att man ska ge det där lilla extra i träningen. Och det är det där lilla extra som ger bästa resultat. Dessutom leder variation till bättre motivation, och variation är verkligen vad ett CrossNature-pass består av. Det är inte många pass som är det andra likt.

Docenten, fil dr Magnus Lindwall, som vid Göteborgs Universitet studerar motivation ur olika synvinklar och hur man rent praktiskt får folk att röra sig mer, menar i en artikel på Marathon.se att det stora problemet är inte att få folk att börja träna. Den stora utmaningen är att få folk att fortsätta träna och att bygga upp en hållbar motivation. Och det är ju det LevLive är så bra på!

Att träna ute i naturen bidrar ju såklart, för det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder :-)

Rutiner, rutiner, härliga tråkiga rutiner

Rutiner ger glada barn
Visst låter det aningen tråkigt med rutiner? Men ack så bra de är. Efter första veckan efter jullovet börjar man så sakteliga komma in i rutinerna igen och det går inte att komma ifrån....det är skönt. Barnen klättrar inte längre på väggarna, är inte längre hyperaktiva eller griniga. Där lät det som att jullovet varit pest och pina, men så har det såklart inte varit. Men det är verkligen påtagligt hur ruckande på rutiner påverkar både barn och vuxna. Man märker tydligt att barnen blir grinigare och har svårare att fokusera när de haft sena läggningsrutiner. I studien "Changes in bedtime schedules and behavioral difficulties in 7 year old children" som publicerades tidsskriften Pediatrics i oktober, har man sett att barn även påverkas på sikt av oregelbundna sovrutiner. Man menar att oregelbunden och senare läggningstider, efter 21.00, kan orsaka bland annat beteendeproblem som kan leda till negativa konsekvenser för barnets uppväxt och fortsatta liv. Med beteendeproblem menar man bland annat dåligt uppförande, hyperaktivitet, emotionella problem samt problem att umgås med jämnåriga. Det som händer är att oregelbundna läggningstider kan påverka barnets inbyggda dygnsrytm, vilket leder till sömnbrist som vidare är negativt för hjärnans utveckling. Och som alltid är dumburken en av bovarna i dramat. Många barn har TV på rummet, vilket för många innebär allt för mycket TV-tittande. Ur ett folkhälsoperspektiv rekommenderar forskare att man inför "råd om läggdags" vid kontinuerliga hälsobesök hos familjer, som en förebyggande insats. Detta kan jag tycka låter väl drastiskt. Men vid rutinkontroller på BVC kan man kanske lägga lite mer fokus på information om både kost och rutiner för barn?

Det bästa är, att det aldrig är försent att ändra på sina levnadsvanor!

10 januari 2014

Sweets for my sweet sugar for my 'm'oney

Socker lika farligt som tobak skrev Expressen igår, utifrån en artikel i dailymail.co.uk. Bra att det får uppmärksamhet, men föga förvånande. Man skriver att matindustrin "fått rådet" att dra ner på mängden socker i sina produkter efter att flera forskare påtalat liknelsen med tobak. Forskning visar på att man måste skära ner på socker i livsmedelsprodukter med ca 30% för att undvika en sjukdomsvåg. Kanske det vore på sin plats att ta dessa "råd" på allvar och införa lite nya krav och regler inom livsmedelsindustrin. Annars kommer livsmedelsindustrin fortsätta att tillsätta socker och andra beroendeframkallande ämnen som triggar igång vårt sug och får oss att köpa mer. För livsmedelsindustrin handlar det om pengar, inte om folkhälsa. Som "Kostdoktorn" skrev för ett tag sedan "Socker är beroendeskapande och vår farligaste drog". Livsmedelsverket menar att en del idag konsumerar så mycket socker att det klassas som ett folkhälsoproblem - men vad händer? Sverige är ett av tre länder i Europa som inte har någon handlingsplan för problemet. Själv tror jag mer på att ha hårdare restriktioner vad gäller införande/försäljning av ohälsosamma produkter, framför allt med dolt socker, än på tex införandet av en "sockerskatt".

9 januari 2014

Fler eldsjälar till tobaksprevention

Linda Almstedt
hälsopedagog och vän
Idag blir det ett inlägg om tobak för att hedra minnet av en fin vän som lämnade oss, alldeles för tidigt, för ett år sedan. Saknaden är stor.

I sitt yrke som hälsopedagog (och ambassadör för kvinnligt företagande) arbetade hon med just tobaksprevention och hade stor framgång med sina klienter, både på grund av sin kunskap men även sin fantastiska personlighet. Genom "motiverande samtal" (Motivational Interviewing, MI) som är den främsta metoden vid tobaksavvänjning, hjälpte hon sina klienter att sluta röka eller snusa. Metoden handlar dels om att rådgivaren har en samarbetande och jämlik stil, dels om att söka efter och locka fram klientens egna tankar och idéer om det aktuella beteendet och förändring av det samma, och dels om respekt för klientens autonomi och egna förmåga. Det handlar om att genom empati visa förståelse för klienten, undvika argumentation och istället få klienten att reflektera över sitt beteende samt stödja tillit och därigenom öka motivationen hos klienten. Metoden har influerats av Prochaska och DiClementes teoretiska modell (Stages of Change Model) som beskriver hur motivation och beteendeförändring sker över olika stadier.

Enligt en artikel i DN igår har antalet rökare, enligt en studie från University of Washington, ökat från 721 miljoner personer 1980 till 967 miljoner 2012. Men en av anledningarna till ökningen av antal rökare är ju såklart att antalet människor på jorden har ökat. Sverige är dock ett av de länder som toppar listan över länder som noterat störst nedgång i tobaksrökning. Och detta, tror jag, har bland annat att göra med att vi fått så många duktiga utbildade tobaksavvänjare samt Sluta-röka-linjens insats som är alldeles gratis. Arbetet med tobaksprevention är nödvändigt och det behövs fler eldsjälar som min vän.

8 januari 2014

Stimulerar klorogensyra fettförbränning?

Grönt kaffe hos Bodystore.se
Grönt kaffe ska visst kombineras med rätt kost och motion för effektivare viktnedgång. Det finns inga direkta studier som säger att det fungerar, men det kan ju vara värt ett försök. Tror man riktigt ordentligt på något, så kan nog bara det öka motivationen till att äta rätt och röra mer på sig. Och det, i sig, leder ju till viktminskning. Det som ska ha effekt på fettförbränningen är den så kallade klorogensyran. Rostade kaffebönor innehåller mindre och orostade mer. Därav ska man, i form av kosttillskott, använda sig av rent bönextrakt från gröna bönor.

Om inte annat har man på experimentell nivå funnit att polyfenoler som bl a klorogensyra, som även finns i blåbär, äpple och squash, har en mildrande effekt på gallsalter. Gallsalter i sin tur kan ge metastaserande cancer. Men i epidemiologiska studier har det visat sig att intag av kaffe kan minska risken, till hälften, för tjocktarmscancer vilket stödjer en skyddande effekt av vissa polyfenoler mot cancer.

7 januari 2014

Felaktig kost leder till depression

Felaktig kost leder, enligt ny studie (SvD), till depression. Det forskare vid Harvard school of public health har fått fram i studien är att den västerländska matens inflammatoriska verkan tycks ha koppling till vår allt sämre psykiska hälsa.

Med felaktig kost menar man så kallad inflammationsdrivande mat som innefattas av socker, vitt mjöl, rött kött och margarin. Låggradig inflammation i kroppen har tidigare lyfts fram som en av orsakerna till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens. Och nu alltså även till depression och psykisk ohälsa.

Harvardforskaren Michel Lucas menar att man måste titta på hela kostens relation till sjukdomar och inte bara på isolerade näringsämnen och livsmedel.

Nu har jag inte läst hela studien, men det jag funderar över är om de tittat på andra faktorer i samband med de som fick diagnosen depression? Förutom att de som hade depression innan studien började uteslöts. För jag tror att det är minst lika vanligt att de som är deprimerade, av någon anledning, lättare tar till en felaktig kost genom "tröstätande" osv. Det vill säga: depression leder till felaktig kost. Så hur vet man om det är den inflammationsdrivande maten i sig eller andra yttre faktorer som är orsaken till själva depressionen? Hur som, ska vi ju undvika det där förrädiska sockret.

Skulle gärna byta ut allt vitt mjöl osv... är det enkelt eller tidskrävande för en småbarnsförälder, får man med sig barnen......vart börjar man??

5 januari 2014

Bästa måttstocken är konditionen

I den nystartade serien "Medicin med Mosley", i Svt, med mannen bakom 5:2-dieten Michael Mosley togs det ikväll upp ny-gamla frågor.

Bland annat frågan om hur tillförlitlig måttenheten BMI (Body Mass Index) egentligen är. BMI räknas ut genom att dividera sin kroppsvikt (i kg) med sin längd (i cm) upphöjt till två.

Och som många redan konstaterat kan det ibland bli väldigt fel om man endast går efter BMI. När man testade olika personer genom att räkna ut BMI, mäta fettprocent och mäta syreupptagningsförmågan vid fysisk aktivitet, kom man fram till att vissa som hade både högt BMI samt hög fettprocent hade väldigt god syreupptagningsförmåga. Bästa måttstocken, menade man, är hur god vår syreupptagningsförmåga är vid fysisk aktivitet. God syreupptagningsförmåga indikerar god kondition som i sin tur speglar hur hälsosamma vi är. Det vill säga - visst kan man vara rund och ha en god hälsa!

BMI som mått kan nog vara bra som indikator vid mätning i större studier och befolkningsgrupper, men kanske inte för den enskilde individen.

Smakfull kunskap

Häromdagen blev det chips, morötter och dip till fredagsmys. Döttrarna stod för dipsåsen som blandades till av turkisk yoghurt och ca 10 olika kryddor. Det tog lång tid att försöka läsa på burkarna och lukta till sig vad det var. Lagom med tid för mamma att fixa resten av maten samt för tjejerna att lära sig massor om kryddor och smak. Bästa sättet att få barnen att prova på- och lära sig om mat är att låta dem vara med i matlagningen. Därigenom lär de sig vad som är- respektive inte är hälsosamt och skapar goda matvanor för resten av livet. Intet nytt, men nog så viktigt. Och det är lätt att glömma bort i vardagsstressen. Försök få med barnen i matlagningen så ofta det går, det är i hemmet som grunden till de goda matvanorna läggs. Låt även barnen småäta av grönsakerna under matlagningen. Och det blir rörigt när barn hjälper till, men det får man ta.

Om dipsåsen blev god...hmm....den hade en dominerande smak av dragon (användes i bearnaisesås), vilket gjorde den...... lite annorlunda. Men! Tjejerna tyckte den var god, för de hade ju gjort den alldeles själva  :-)

3 januari 2014

Mylife OmniPod - ny mindre pod

Apropå diabetes typ 1 så måste de som redan fått diagnosen, och därmed inte kommer kunna ta del av ett eventuellt vaccin, själva tillföra insulin genom sprutor eller insulinpump. Mylife OmniPod är en ypperlig produkt som gör att man slipper sticka sig flera gånger per dag samt slipper slangar som traditionella insulinpumpar har. Poden, som är vattentät och fylls med insulin, sätts direkt på kroppen och injicerar efter egen programmering. Poden styrs trådlöst via en handenhet (PDM) som även fungerar som blodglukosmätare. Poden som sitter på kroppen byts ut var tredje dag. Nu har det lanserats en ny pod som är 34% mindre, 16% tunnare och 25% lättare men rymmer samma mängd insulin. Toppen!


Så här fungerar den:

Vaccin mot diabetes typ 1

Expressen
Enligt artiklar i Expressen och SvD är forskarna nu nära att hitta ett vaccin mot så kallad barndiabetes", dvs diabetes typ 1. Idag beräknas två nya barn per dag få diagnosen diabetes typ 1 i Sverige. Detta gör, enligt en ny OECD-studie, att Sverige ligger näst högst i världen med 43 fall per 100 000 barn vilket är långt över OECD-snittet. Åke Lernmark, professor vid Lunds universitet, menar att det ökat ännu mer och nu snarare är 50 fall per 100 000 barn. Då ärftlighet, enligt Åke Lernmark, är en av de största orsakerna till sjukdomen, måste ett vaccin tas fram för att kunna utrota sjukdomen. Det som händer när man drabbas av sjukdomen är att autoantikroppar bildas mot de celler som producerar insulin. Det man behöver få klarhet i är om detta beror på virus eller bakterier. Och man tror nu att svaret på detta är så nära att man kan få ett resultat redan innan sommaren. Enligt Diabetesportalen har finska forskare redan hittat en koppling mellan diabetes typ 1 och virusinfektioner som är orsakade av ett enterovirus. Man har tagit fram ett vaccin som fungerar på möss och vill nu testa detsamma på människor.

Skulle detta fungera är det fantastiskt. Jag vågar dock inte tro fullt ut på detta, då jag tycker mig ha hört uttalanden under ca 15 år som säger att genombrott är på g, men håller såklart tummarna för att det lyckas.




1 januari 2014

Vitamin E bromsar Alzheimer

Vitamin E - Svensk Hälsokost
Den obotliga sjukdomen Alzheimer kan enligt en ny studie bromsas av vitamin E. Mild eller måttlig Alzheimer kan, enligt studien, bromsas upp till ett halvår med megadoser på 1340 mg/dag av vitamin E. Patienterna i studien fick bättre livskvalité och för anhöriga och vårdpersonal innebar det minskad arbetsbelastning med ca 2 timmar om dagen.

Vitamin E är en antioxidant som skyddar de fleromättade fettsyrorna mot nedbrytning i vävnader, förbättrar syreförsörjning hos muskler, motverkar infektion och inflammation samt är bra för de röda blodkropparna.

Vitamin E får vi bland annat  i oss genom sötmandel, hasselnötter, frön, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter, ägg och mjölk. Enligt Livsmedelsverket varierar det dagliga behovet beroende på kön och ålder. Men riktlinjer är 8 mg för kvinnor, 10 mg för män och gravida och 11 mg för ammande.